carte,  carte de fictiune istorica,  editura litera,  fictiune,  primele 100 de cuvinte

Primele 100 de cuvinte #25- Devoratoarea de păcate de Megan Campisi

Primele 100 de cuvinte este o rubrică în care vă prezint un fragment de pe prima pagină a unei cărți care este în curs de lecturare.


În dimineața aceasta am început să lecturez cartea Devoratoarea de păcate de Megan Campisi. Acest roman atinge un subiect inedit, de care nu am auzit până acum, are în centrul acțiunii o devoratoare de păcate.Suntem informați că în decursul istoriei, cu precădere în Anglia existau femei care avea menirea să asculte păcatele oamenilor și să consume anumite alimente pentru a le putea absolvi de vină. Subiectul este unul fascinant, iar stilul autoarei te atrage în poveste ca un magnet.


Vă las mai jos un fragment de pe prima pagină a romanului.


“NOTA AUTOAREI ““Devoratoarele de păcate au existat în anumite regiuni ale Marii Britanii până în urmă cu aproximativ un secol. Nu se mai știe aproape deloc cât de multe și cine erau ele, în afară de faptul că au fost niște paria. Ce știm este că stăteau lângă sicrie și mâncau o bucată de pâine, într-un ritual tradițional, cu rezonanțe creștine, menit să-i absolve pe morți de păcate. Povestea pe care am scris-o începe cu acest crâmpei, dar este rodul imagi- nației mele. Unele dintre personaje se aseamănă cu personalități istorice, dar aceasta nu este o lucrare de istorie, ci o operă de ficțiune.”“TERCI DE OVĂZ”” Sare pentru trufie. Semințe de muștar pentru minciună. Orz pentru blesteme. Sunt și struguri roșii, cu boabele aproape crăpate, pe sicriul din lemn de pin – un strugure a plesnit, iar un sâmbure rubiniu se ițește prin pieliță, precum un ciob ieșind din carne. Tocană de cioară cu prune și o franzelă de casă, mică și în formă de mosor. De ce o franzelă de forma aceasta? mă gândesc eu. Și de ce așa de mică? 
Mai sunt și alte bucate, dar nu multe.  Mama mea a avut puține păcate. A fost o vulpoaică și a fugit, cu ochi neîncrezători și picioare moi, când a simțit miros de necazuri. S-a luptat numai când era sigură că are să câștige. Sarea, semințele de muștar și boabele de orz sunt singurele bucate pentru care știu păcatele. Sunt pentru păcate din copilărie, de soiul celor pentru care te dojenesc părinții sau despre care copiii strigă cântecele pe stradă.”


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.