Circul nopţii de Erin Morgerstern – recenzie

“Când deschide din nou ochii, sunt pe puntea de sus a unei corăbii în mijlocul oceanului. Doar că vasul e făcut din cărți, navighează pe mii de pagini frunzărite, iar marea pe care plutește e din cerneală neagră. Luminițe delicate acoperă cerul, ca niște conglomerate de stele strălucitoare precum soarele.”

 Ce spun ei:


Urmărind periplul aventuros al unui circ fermecat, romanul talentatei tinere scriitoare Erin Morgenstern este o magică poveste de dragoste pentru cititorii de toate vârstele.

Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.

Sub cupola corturilor nocturne, în dungi albe şi negre, te aşteaptă însă o experienţă cu totul unică, o sărbătoare a simţurilor – poţi să te pierzi într-un labirint de nori, să rătăceşti prin meandrele unei grădini luxuriante construite din gheaţă, să priveşti uimit la contorsionista tatuată care se strecoară într-o minusculă cutie de sticlă şi să te îmbeţi cu miresmele de caramel şi scorţişoară ce adie ameţitor prin aer.

Bine aţi venit în Le Cirque des Rêves! Însă, în spatele norilor de fum şi al oglinzilor, se derulează o competiţie crâncenă – un duel între doi tineri magicieni, Celia şi Marco – an trenaţi încă din copilărie să concureze într-un „joc” implacabil de către maeştrii lor misterioşi. Necunoscută celor doi, aceasta este însă o confruntare din care doar unul dintre ei va reuşi să iasă învingător, iar circul este scena pe care se desfăşoară o bătălie cumplită a imaginaţiei şi voinţei.
Dar când o dragoste profundă, pasionată şi magică se înfiripă între cei doi protagonişti, bătrânii lor maeştri trebuie să intervină, iar consecinţele vor fi periculoase pentru toţi cei implicaţi.

Ce spun eu: O călătorie fantastică cu iz de scorţişoară şi mere coapte. 

Circul nopţii este asemenea unui roman poveste şi se încadrează în categoria cărţilor de realism magic. Este prima carte de acest gen pe care o citesc şi cred că este cea mai frumoasă dintre toate cărţile citite de mine în acest an.

Circul nopții este ca un portal spre o lume fantastică, explozivă și impresionantă. Circul se deschide la lăsarea serii și te invită să pășești înăuntrul lui pentru o experiență senzorială inedită. Corturile și toate decorațiunile sunt în alb și negru, un joc de lumini și umbre.

Într-un cort o admiri pe o contorsionistă ce realizează numere inedite, iar în alte corturi te vei bucura de numere de iluzionism nemaiîntâlnite. Fiecare cort e o nouă descoperire, un nou tărâm magic.

În interiorul acestui circ magic, o competiție veche de secole are loc între doi magicieni. Celia și Marco sunt cei aleși de această dată să intre în această competiție, fără a cunoaște regulile jocului și vor sfida totul în această lume a iluziei.

Circul este ca un vis, încât nu mai deosebești ce e real și ce nu e, miza pusă în joc este mare, iar ca cititor ești purtat pe aripi de cărți și cuvinte înspre finalul cărții. Vei întoarce paginile cu zor și te vei afunda într-o lume frumoasă, încât vei uita de lumea ce te înconjoară, deoarece acest roman te va asorbi cu totul.

Nu mai spun mai multe despre acțiunea cărții, deoarece e mai bine să te afunzi în ea fără să ști ce te așteaptă.

Cu siguranță această carte merită citită, este extraordinară și probabil una dintre cele mai poetice, fanteziste cărții pe care le-am citit vreodată.

Nu ezitați să intrați pe poarta circului, să gustați din delicioșii șoricei de ciocolată și să faceți turul circului însoțiți de cei mai buni prieteni. Veți avea parte de aventura vieții voastre!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.