Regatul Luminilor (#3 -seria Grisha ) – Leigh Bardugo – recenzieRegatul luminilor  
Autor: Leigh Bardugo  
Nr. de pagini: 408
Titlul original: Ruin and Raising
Traducere de: Laurenţiu Dulman
Anul apariţiei: 2015
Editura: Trei

Ce spun ei: Pe măsură ce află secretele Întunecatului, descoperă un trecut ce va schimba pentru totdeauna felul în care vede legătura lor, precum şi puterea cu care e înzestrată.
Numai pasărea de foc mai poate împiedica distrugerea Ravkăi, însă prinderea ei ar putea să o coste pe Alina viitorul pentru care luptă.


Eleganţa şi fluiditatea stilului, împreună cu acea lume imaginară desăvârşită fac din Trilogia Grisha o piesă de rezistenţă a genului fantasy. — RT Book Reviews

Ce spun eu:  Ultimul volum al acestei serii ne prezintă o lume nesigură, asemenea unor nisipuri mișcătoare. Întunecatul a instalat teroarea, iar Alina nu se mai poate ascunde mult timp în subteran, curajul o va face să iasă la suprafață.

Alături de aliații ei Grisha, prințul Nikolai și prietenul ei din copilărie Mal, Alina se pregătește pentru o luptă finală împotriva Întunecatului pentru a scăpa Ravka de teroarea acestuia și pentru a distruge Falia Umbrei.

Despre firul narativ: Mi-a plăcut foarte mult ritmul alert impus de autoare în fiecare volum și răsturnările de situație. Al treilea volum este plin de acțiune, de întâmplări neprevăzute și un final fericit.

Au fost câteva găuri în acest fir narativ, însă care au fost umplute pe măsura ce acțiunea a continuat. Cu toate că am oferit și acestui volum 5 stele din 5 pe Goodreads, el nu a fost așa de bun ca al doilea volum, care rămâne unul dintre favoritele mele. Anumite acțiuni nu mi-au plăcut în mod deosebit, iar câteva scene au fost în plus.

Despre personaje: Cu toate că am îndrăgit-o pe Alina în primele două volume, în acest volum mi s-a părut că acest personaj principal este mânat mai mult de interesele personale, de setea de putere, iar pe la mijlocul romanului eram dezamăgită de atitudinea ei. În acest volum prietenul ei cel mai bun Mal devine puțin enervant cu atitudinea lui și cu spiritul său prea mare de sacrificiu.

Cu toate că personajele principale au fost puțin mai fade în acest volum, mi-a plăcut mai mult evoluția personajelor secundare și atitudinea lor. Unul dintre personajele mele favorite a fost prințul Nikolai, mi-a fi plăcut ca totul să se fi terminat altcumva, ca rolul lui să fie unul mai măreț.

Aș fi vrut. de asemenea să aflu mai multe lucruri despre personajul negativ, cu toate că ni se descoperă câte ceva din trecutul său, acele informații nu sunt de ajuns, ci vreau mai mult decât atât.

Despre lumea fantastică creată de autoare: Am adorat lumea fantastică creată de Leigh, este impresionantă, extraordinară, cu teritorii frumoase și misterioase. Mi-a plăcut foarte mult adăpostul de gheață a prințului Nikolai, acele statui impresionante, decorul și fiecare detaliu care îmi tăia respirația.

Cu toate că evoluția personajelor nu a fost una pe măsura așteptărilor mele, înspre final am înțeles că autoarea a vrut să le ofere însușiri umane, să simtă aceleași incertitudini pe care le avem noi ca oameni în viața reală.

Acesta a fost motivul pentru care am oferit acestei cărți același punctaj ca și celorlalte din serie și pentru că a fost prima serie de cărți care m-a prins cu adevărat în acțiunea ei. Nu am mai citit de mult o serie care să mă țină ca un magnet de filele ei.

Vestea că autoarea a publicat o altă serie care are loc în același univers magic și despre care se spune că este mai bună decât triologia Grisha, mă încânta. Abia aștept să citesc mai multe cărți scrise de Leigh Bardugo.

În final, vreau să vă spun că vă recomand cu mare căldură această serie pentru că este ușor de citit și te ține mereu în alertă, nu lasă loc de plictiseală și nici moțăit.

7 thoughts on “Regatul Luminilor (#3 -seria Grisha ) – Leigh Bardugo – recenzie”

  1. am reușit si eu sa citesc puțin din acest volum- până cănd evadeaza din subteran. Alina m-a emervat groaznic, Mal le stie pe toate … Si ceva imi spune ca Mal e pasarea de foc? O sa revin dupa ce citesc tot. 😀

  2. da e putin mai enervant ultimul volum, cel putin personajele principale, dar parca pe la jumate devine mai interesant, finalul este putin previzibil parca. :). Abia astept sa iti aud parerea.

  3. Nici mie nu mi s-a părut volumul 3 la fel de bun ca celelalte, dar per total a fost o serie interesantă. 😀 Abia aștept să apară "Six of Crows" la noi. Cred că va fi super noua serie. ^_^ Până acum mi-a plăcut mult stilul autoarei.

  4. Si mie mi-a placut seria per total, cu toate ca finalul a fost putin previzibil. Da oare cand o sa apara Six of Crows la noi? Abia astept. Am auzit ca aceasta carte e mai buna ca seria Grisha.

  5. Am tot văzut seria asta și îmi surâde mult. Ce-i drept, îmi plac mult coperțile cărților, deși nu sunt cine știe ce, dar pur și simplu mă fascinează pe mine. :)) Nu par chiar genul meu, dar cred că am să le încerc. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.