Cele mai frumoase cărți ale anului 2015

Inițial am vrut să realizez un video cu acest top, însă până la urmă am ales să fac doar o postare pe blog cu cele mai frumoase cărți din 2015.

Am citit multe cărți frumoase în 2015. Acest an a fost unul în care am ieșit de multe ori din zona mea de confort, am vizitat locuri noi, am întâlnit oameni noi, însă am experimentat și lecturi destul de bune din genuri diferite. Anul trecut am citit 34 de cărți, ceea ce este destul de bine, zic eu.

Voi începe cu cea mai bună carte citită în acest an. A fost foarte greu să fac această alegere, deoarece două cărți se băteau pe această poziție.

1.Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon.

Această carte am citit-o în Februarie 2015, am fost absorbită de acțiunea ei aproape o lună. Este o carte fascinantă, are tot ce vrei, o bibliotecă cu cărți uitate și rare, mister și o atmosferă impresionantă. Acțiunea are loc în Spania și urmărește viața unui băiat care este dus de mic de tatăl său în cimitirul cărților uitate de unde a trebui să își aleagă o carte. Cartea aleasă va fi Umbra vântului, o carte ce îl va urmări toată viața și care îl va arunca în mijlocul unor evenimente neprevăzute.

Acest roman este o esență tare, este diferit, magic și amețitor, de aceea a fost clasat de mine pe locul întâi.

2. Grădina Uitată de Kate Morton. 

Grădina uitată este o carte nemaipomenită cu un plot twist neașteptat și care tratează secrete de familie. Personajul principal își poate regăsi identitatea doar după ce își cunoaște trecutul, căci fără trecut nu poți să te regăsești. Această carte este foarte frumoasă. Vă recomand să o citiți, știu că nu vă va dezamăgi. Este complexă, are loc pe mai multe planuri și printre file sunt strecurate și basme, ce ascund secrete în magia lor.

Recenzia o puteți găsi aici.

3. Departe de lumea dezlănțuită – Thomas Hardy.

Acest roman m-a pus pe gânduri, cred că Thomas Hardy are mereu acest efect asupra mea, deoarece este un autor realist ce prezintă viața așa cum este ea, dură și necruțătoare.

Autorul știe să zugrăvească eroine puternice. Cartea este foarte feministă pentru vremea la care a fost scrisă, ne prezintă o eroină ce sfidează locul femeii în societate, o persoană ce reușește să fie remarcată prin faptul că trebuie să conducă o fermă ce o moștenește și care vrea să demonstreze că un loc de conducere și de administrare nu este doar pentru bărbați, ci există și femei ce au un caracter puternic.

Mi-a plăcut această carte, povestea de dragoste, fiecare întâmplare și complexitatea personajului principal. Cartea aceasta îmi aduce aminte de motivul pentru care iubesc romanele clasice și de ce nu vreau ca alții să le uite. Pentru că sunt bucăți din istoria oamenilor din epocile trecute, iar anumite lucruri, caractere, comportamente se regăsesc și acum în zilele noastre pentru că istoria se repetă.

Recenzia o găsiți aici

4. Persuasiune de Jane Austen.

Am citit romanul Persuasiune în limba engleză și sunt bucuroasă că am făcut această alegere, deoarece limbajul folosit de Austen este unul fascinant, cu toate că este puțin mai greoi. Persuasiune este un roman al maturizării, poate unul dintre cele mai mature romane a lui Austen. Prezintă o iubire ce a rezistat de-a lungul anilor și care este mai matură, mai profundă. Cartea cu toate că are și câteva scene sau replici de umor, are în general un aer trist nostalgic, însă este superbă.

5. Eugenie Grandet – Honore de Balzac.

Anul trecut am descoperit un alt autor clasic de excepție, care scrie foarte frumos și dramatic. Trebuie să încercați o carte scrisă de acesta. Autorii francezi sunt pur și simplu niște genii.

Cartea ne prezintă iubirea pură și inocentă, însă neîmpărtășită. Într-un sat mic, Eugenie o tânără frumoasă trăiește alături de tatăl său avar, de mama și de bătrâna servitoare într-un mod ascet.

 În toată această existență lipsită de evenimente, în care fiecare zi este leită celeilalte, apare un personaj diferit, verișorul lui Eugénie, Charles nepotul lui Grandet care este trimis de tatăl său în casa acestuia. O dată cu șederea acestui verișor în casa lor, Eugénie fiind fascinată de tânărul parizian, începe să calce peste autoritatea patriarhală și lucrurile iau o întorsură interesantă.

Găsiți recenzia aici.

6. Regina Adevărată de Erika Johansen.

Una dintre cele mai frumoase cărți de fantasy citită de mine anul acesta. A fost epică, un pachet complet. Este plină de magie, aventură și personaje complexe.

Găsiți recenzia aici.

Abia aștept să apară volumul 2 și la noi.

7. Primele două volume din seria Grisha. Regatul Umbrelor și Regatul Furtunilor de Leigh Bardugo.

Cărțile acestea m-au ținut cu sufletul la gură, are personaje simpatice, un antagonist complex și un personaj principal ce îl am foarte mult la suflet, m-am identificat cu el și am simțit ce simte și el. Deja m-am apucat și de al treilea volum. Abia aștept să ajung la final, simt că o să fiu surprinsă.

8. Căutând-o pe Alaska de John Green.

Este o carte diferită de orice alt roman YA, parcă nu este așa de superficială ci tratează tema existenței, a pierderii, a morții și a găsirii unui mod de a supraviețui labirintului durerii prin care ne putem pierde. Alaska este un personaj neînțeles. Vă recomand cartea.

9. Alice in Wonderland by Erin Mcguire, Lewis Carroll.

Mi-a plăcut enorm de mult această ediție a binecunoscutei povești clasice Alice in Wonderland. Are niște ilustrații adorabile și este repovestită într-un limbaj simplu pentru cei mici. O carte ca un cadou pentru cei mici, dar și pentru cei mari.


10. The House I loved de Tatiana de Rosnay. Am auzit multe despre această autoare și când am descoperit la bibliotecă acest mic diamant, am știut că are să îmi placă această carte. Ea spune povestea unei femei mai în vârstă ce trăiește în perioada când Parisul este cuprins de un proiect imens de renovare.

Eroina romanului vrea să se opună acestor renovări, deoarece va trebui să se mute din casa ei, deoarece în curând va fi demolată. Scriind un jurnal sub forma unor scrisori către soțul ei decedat, ea își rememorează viața trăită în această casă dragă ei, care este asemenea unei ființe vii, martoră la clipele de fericire, dar și de tristețe ale personajelor din acest roman. O carte diferită, cu o idee originală.

Acestea au fost cele mai frumoase cărți citite de mine în 2015. Aștept părerile voastre cu privire la ele, iar dacă ați citit câteva dintre acestea, mi-ar plăcea să aud gândurile voastre despre acestea.

Va doresc un an senin, plin de lucruri frumoase și împliniri pe toate planurile.

8 thoughts on “Cele mai frumoase cărți ale anului 2015”

  1. "Grădina uitată" e pe lista mea de cărți pentru 2016. Am tot văzut în ultimul timp și "Regina Adevărată" și abia aștept să o încerc și eu. Bine, dacă ar fi după mine, aș citi toate cărțile de la Editura Trei, mi se par geniale. 😀

  2. Foarte frumoasă lista întocmită de tine! Multe titluri acolo pe care mi-aș dori să le citesc, dar probabil pentru unele voi mai aștepta câțiva ani. 🙂 Nu am apucat să citesc cărțile lui Zafon, dar știu că este un autor poplar și lăudat. Sper să mă încânte și pe mine la fel de mult. La fel aș putea spune și despre Kate Morton!

  3. Ma bucur ca iti place lista. Si eu as vrea anul acesta sa continui seria lui Zafon pentru ca e genial. As vrea sa citesc si toate cartile lui Kate Morton, dar este prea putin timp si prea multe carti de citit, insa sper sa citesc cel putin doua carti scrise de ea anul acesta. Cred ca ar trebui sa imi fac o lista :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.