Eugénie Grandet – Honoré de Balzac – recenzie

 Editura: Leda
 Colecţia: Leda Clasic
 Traducere: Mioara Izverna
 ISBN: 973-102-159-1
 Nr pagini: 200  

” În viaţa morală, ca şi în viaţa fizică, există o aspiraţie şi o expiraţie: sufletul are nevoie să absoarbă sentimentele unui alt suflet, pentru a i le da înapoi şi mai bogate. Fără acest frumos sentiment omenesc, inima nu are viaţă; atunci îi lipseşte aerul, suferă şi piere.”


Atunci când începi lectura acestui roman eşti transportat/ă în lumea rurală, în viaţa liniştită a unui sat mic, numit Saumur.

Simţi că timpul este oprit în loc, doar pendula de pe perete îţi indică faptul că timpul se scurge, molocom dar sigur, în timp ce la fereastra unei case zăreşti două femei. Una dintre ele este mai în vârstă, cu trăsături şterse, o figură aproape austeră, iar cealaltă este o fată în pragul tinereţii cu trăsături fine, simple, dar pline de naturaleţe. Mâinile lor sunt prinse in vâltoarea unor cusături fine… şi timpul se scurge încet, încet.

Tânăra Eugénie locuieşte alături de mama ei, tatăl (domnul Grandet) şi o slujnică (Nanon) într-o casă cu un aspect sărăcăcios urmând o dietă alimentară săracă şi făcând economie la sânge. Grandet este tipul avarului şi le subjugă în acest fel pe femeile din casa lui, datorită economiilor lui care nu îşi au nici-un rost, în timp ce îşi strânge banii de aur în saci într-o mică încăpere situată în apropierea biroului său.

” Avarii nu cred în viitor; prezentul este totul pentru ei. Această constatare aruncă o lumină îngrozitoare asupra epocii actuale când, mai mult decât în oricare alte vremuri, banul domină legile, politica, moravurile.”

Cu toate că deţine o avere demnă de un rege, domnul Grandet face economie la lumânări, la alimente şi multe altele. Nu se bucură de viaţă şi de banii lui alături de familia sa, ci doar la vederea strălucirii banilor ce se rostogolesc pe masă şi la sunetul arginţilor.

Pe lângă aceste personaje diferite şi contrastante în acest roman a lui Balzac, apar încă două familii rivale din sat ce au doi baieţi care concurează la inima fetei, a simpaticei Eugenie, sau mai bine zis aspiră la averea sa.

În toată această existenţă lipsită de evenimente, în care fiecare zi este leită celeilalte, apare un personaj diferit, verişorul lui Eugénie, Charles nepotul lui Grandet care este trimis de tatăl său în casa acestuia. O dată cu şederea acestui verişor în casa lor, Eugénie fiind fascinată de tânărul parizian, începe să calce peste autoritatea patriarhală şi lucrurile iau o întorsură interesantă.

“Greşelile femeii provin mai întotdeauna din încrederea sa în adevăr.”

Romanul Eugénie Grandet este unul surprinzator, diferit, uşor de citit, deoarece este foarte scurt şi antrenant.  

Honoré de Balzac are un stil aparte, unic, descrieri frumoase în care natura este mereu în asentiment cu trăirile personajelor. La el dragostea este prezentată într-un mod diferit, nu în mod idealistic, ci real, îngrădită de convenţii, stârpită de nepăsare şi de egoism.

” Dacă lumina este prima iubire a vieţii, oare iubirea nu este lumina inimii? “

În această carte autorul ne prezintă o societate avară, lacomă dupa lucruri materiale, indiferentă la bogăţiile sufleteşti ce alţii le deţin. Este un roman actual, cu toate că a fost scris în secolul XIX şi prezintă societatea din acele vremuri, ne demonstrează că unele lucruri nu se schimbă niciodată, că unele caractere sunt împrumutate în fiecare epocă de oameni şi oameni.


” Linguşeala niciodată nu izvorăşte din sufletele mari, e apanajul sufletelor mărunte ce izbutesc să se facă şi mai mici pentru a intra mai bine în sfera vitală a persoanei în jurul căreia gravitează.”

2 thoughts on “Eugénie Grandet – Honoré de Balzac – recenzie”

  1. eu am citit doar doua romane scrise de el pana acum. Casa la motanul cu mingea si Eugenie Grandet. Trebuie sa citesc si Mos Goriot, pentru ca este unul dintre romanele lui celebre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.