carti,  cărți audio

Controversa cărților audio – Dacă asculți cărți, nu ești un cititor?

Apariția serviciilor de cărți audio în România a creat o controversă printre cititori. Zilele acestea am văzut multe păreri împărțite și mult dispreț îndreptat asupra celor care lecturează cărți în format audio.

Dacă asculți cărți nu citești? Dacă asculți cărți ești anulat ca cititor? Nu poți bifa o carte ca citită, că doar ai ascultat-o?

Eu zic că te poți numi cititor indiferent dacă ai lecturat o carte în format fizic, digital sau audio. Nu ar trebui să judecăm sau să împărțim oamenii în funcție de formatul în care preferă să lectureze o carte.

Dacă judeci oamenii în funcție de preferințele lor de a lectura o carte, riști să discriminezi, să etichetezi, să anulezi capacitatea intelectuală a acestora din cauza unei idei fixe.

Haideți să îi lăsăm pe toți să aibă propria lor părere.

Să analizăm însă care sunt beneficiile lecturii în format audio și să vă împărtășesc cum m-am îndrăgostit eu de cărțile audio.

Top beneficii oferite de cărțile audio

  1. Creșterea capacității de înțelegere a frazelor citite cu 76%
  2. Creșterea vitezei de lecturare
  3. Dezvoltarea vocabularului
  4. Îmbunătățirea fluenței limbii vorbite
  5. Îmbunătățirea pronunției în limba maternă, dar și într-o limbă străină
  6. Cărțile audio reduc gândirea negativă – ne ajută să ne concentrăm pe lectură și să evităm acele voci negative din capul nostru
  7. Cărțile audio oferă o mică pauză ochilor suprasolicitați

Experiența mea în lumea cărților audio

Când eram în liceu și în facultate, am mai încercat să ascult cărți audio, însă atunci nu aveam răbdare să mă antrenez în această activitate. Îmi plăcea mai mult să lecturez o carte în format fizic sau digital.

Aproape zece ani mai târziu, lucrurile s-au schimbat în mod radical. De când am devenit mămică, nu am mai avut timp să citesc cărți în format fizic.

Pentru că iubesc să citesc și această activitate mă relaxează, singura opțiunea care mi-a rămas era să ascult cărți în format audio.

După ce am testat mai multe servicii online, am ales Scribd pentru cărțile în engleză și naratorii foarte buni și Voxa pentru cărțile în limba română.

Când ascult cărți audio?

Mi-am dat seama că în timp ce gătesc sau fac curățenie, adeseori mintea mea era preocupată de grijile zilei, de tot felul de gânduri aiurea, iar atunci în loc de ele am ales să mă concentrez pe o carte audio care mă relaxează, informează și mă dezvoltă din punct de vedere personal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.