
Cele patru vânturi de Kristin Hannah – recenzie
Descriere:
Texas, 1934. Milioane de oameni sunt șomeri și seceta a nenorocit Marile Câmpii. Fermierii se luptă să-și păstreze pământurile și gospodăriile, în timp ce recoltele le sunt decimate, apa e pe punctul de a seca, iar praful amenință să-i îngroape cu totul. Una dintre cele mai negre perioade ale recesiunii economice din anii 1930, perioada furtunilor de nisip, s-a abătut nemiloasă asupra capetelor oamenilor.
În aceste vremuri nesigure și periculoase, Elsa Martinelli trebuie să aleagă dacă rămâne să lupte pentru pământul iubit sau pleacă în căutarea unei vieți mai bune în California. Cele patru vânturi este un portret înduioșător al Americii și al visului american, văzute prin ochii unei femei de nezdruncinat, ale cărei curaj și putere de sacrificiu sunt definitorii pentru o întreagă generație.
Părerea mea:
Kristin Hannah este o autoare cu un stil aparte ce te atrage în mintea naratorului și te transportă în lumea pe care o țese cu foarte multă imaginație. Cele patru vânturi este a doua carte pe care am citit-o scrisă de această autoare, prima fiind “Privighetoarea”.
“Cele patru vânturi” este cu adevărat o carte magnifică. Autoarea surprinde greutatea vieții din timpul secetei ce pârjolește Marea Câmpie din Texas. Seceta și criza financiară din 1929 și 1930 genereză un exod fără precedent în istoria Americii. Oamenii își lasă locuințele și pleacă înspre o lume mai bună, o America mai primitoare.
Elsa Martinelli, mamă a doi copii, părăsită de soț din cauza secetei și disperării, este sfâșiată între dorința de a rămâne acasă, la fermă alături de socrii ei și nevoia de a părăsi meleagurile natale în căutarea unui trai mai bun.
Împrejurările grele și boala băiatului o forțează să plece de acasă și să facă o călătorie periculoasă prin deșert, însă visul american și promisiunea unui viitor mai bun pentru copiii ei, îi oferă un imbold fără precedent.
Aceasta se îndreaptă spre California, un pământ promis în care parcă curge laptele și mierea, însă ajunsă acolo visele lor se spulberă.
“Cele patru vânturi” este o poveste despre curaj și sacrificiu. Cartea ilustrează perfect sacrificile pe care o mamă este dispusă să le facă pentru copiii ei. Dinamica dintre personaje este cu totul aparte.
Fiind alături de ele de la începutul cărții vezi cum greutățile și sărăcia maturizează personajele, cum le schimbă și cum le fac să devină mai puternice.
Cartea aceasta îți oferă atâtea teme la care să te gândești. Vorbește despre discriminare, abuz asupra muncitorilor și despre visul american. Romanul abordează subiecte foarte bine documentate și un moment din istoria Americii despre care știam prea puțin.
“Cele patru vânturi” este o revelație și o consider una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta, poate chiar cea mai bună dintre toate. O adevărată capodoperă literară, un diamant rar printre cărțile de ficțiune istorică!
Rating: 5/5 stele
Găsești cartea Cele patru vânturi de Kristin Hannah pe Litera.ro.

