carte de fictiune istorica,  carti si recenzii,  mini recenzii,  recenzie,  recenzii,  recomandari de lectura,  Uncategorized

The Marriage of Opposites de Alice Hoffman – recenzie

Despre carte:

Cartea The Marriage of Opposites este scrisă de autoarea Alice Hoffman foarte cunoscută pentru romanele sale The Dovekeepers, The Museum of Extraordinary Things și Practical Magic.

În romanul de față urmărim povestea de viață extraordinară a mamei celebrului pictor Camille Pissaro, fondatorul curentului de artă numit impresionist.

Suntem alături de Rachel Pissaro din copilărie și până la maturitate, iar apoi vom urmări și câteva momente din viața lui Camille.

Acțiunea are loc pe insula idilică Sfântul Thomas din Marea Caraibelor în secolul al XIX-lea. Rachel face parte dintr-o comunitate de evrei ce s-a refugiat pe această insulă pentru a scăpa de valul de persecuțiile religioase din Europa.

Spre deosebire de mama sa, care este o persoană convențională și rigidă, Rachel nu se poate plia pe regulile comunității, iar în timpul vieții va lua o serie de decizii ce nu vor fi aprobate de membrii comunității.

Părerea mea:

Am citit această carte anul trecut în primăvară. A fost o lectură superbă pentru acea perioadă. Am ascultat-o sub format audiobook pe Scribd. Romanul lui Alice Hoffman m-a purtat prin locuri exotice, idilice și într-un univers fascinant.

Limbajul folosit de autoare este de poveste, stilul ei te atrage ca un magnet în poveste și te ține lipit de paginile cărții.

Romanul este o poveste despre curaj, despre evadarea din tiparele unei societăți convenționale, despre dorința de a fi diferit indiferent de consecințe. Este despre libertatea de a lua propriile decizii, chiar dacă societatea le dezaprobă sau te va considera ca un paria timp de ani lungi.

Rachel este un personaj curajos, cartea este ca o biografie ficționalizată a unei femei puternice, cu coloană vertebrală, o luptătoare și o eroină ce te inspiră.

Mi-a plăcut cum autoarea ne introduce în viața acesteia încă din copilărie și o urmărim până la bătrânețe, suntem alături de ea chiar și pe patul morții. În paralel descoperim și viața celebrului pictor Camille Pissaro și curentul îndrăzneț pentru acea vreme pe care l-a creat.

Nu am găsit cartea tradusă în limba română, însă eu cred că este o mică bijuterie pentru cei care iubesc arta și ficțiunea istorică.

Eu am notat romanul cu 4/5 stele pe goodreads. A fost una dintre cele mai bune lecturi ale anului 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.