
Fiica pierdută de Gill Paul – recenzie

Titlu: Fiica Pierdută de Gill Paul
Data apariției: Septembrie 2019
Nr. pagini: 432
Editura: Litera
Colecție: Blue Moon
Descriere:
1918. Fermecătoare și plină de viață, Marea Ducesă Maria Romanov, fiica de nouăsprezece ani a fostului țar Nicolae al II-lea, locuiește cu familia în izolare, la mare depărtare de cândva strălucitoarea curte regală. Zilele ei sunt o combinație de plictiseală nesfârșită și frică paralizantă; singurele clipe de respiro le reprezintă flirturile clandestine cu câțiva dintre gardienii care păzesc familia – fără să-și dea seama că acțiunile ei nevinovate ar putea avea urmări tragice.
1973. Când Val Doyle aude despre mărturisirea tatălui ei, aflat pe patul de moarte, care repetă necontenit „N-am vrut s-o omor“, rămâne uimită. Ca urmare, pornește în căutarea adevărului – despre cuvintele lui și despre trecutul ei. Indiciile pe care le descoperă sunt derutante – o cutie de bijuterii care nu se deschide și un aparat de fotografiat cu filmul intact. Astfel, Val este atrasă într-unul dintre cele mai mari mistere ale lumii – ce s-a întâmplat cu adevărat cu Marea Ducesă Maria?
O reimaginare a istoriei

Ce ar fi fost dacă? Această întrebare și-a pus-o Gill Paul la scrierea acestui roman. Ce ar fi fost dacă una dintre fetele Romanov ar fi supraviețuit, ce viață ar fi avut în Rusia bolșevică, cum ar fi trăit în acea lume tulbure în care aristrocrația a decăzut.
În carte ni se prezintă cum ar fi fost viața Mariei Romanov, dacă ar fi supraviețuit mascacrului. Ea scapă cu viață în urma execuției prin împușcare a familiei sale, este salvată de Piotr, un soldat rus.
O frumoasă poveste de dragoste se înfiripă între cei doi, ei întemeiază o familie și sunt mereu preocupați ca identitatea Mariei să nu fie descoperită de bolșevici.
Apoi războiul izbucnește și lumea se întoarce cu susul în jos, devine sălbatică, rea, oamenii de rând suferă de foame, sunt disperați și fac orice să supraviețuiască unei noi zi.
În paralel cu povestea Mariei Romanov, o cunoaștem pe Val Doyle, fiica unuia dintre soldații care a participat la executarea familiei regale, însă aceasta nu cunoaște trecutul tatălui ei.
Relație dintre ei, dintre fiică și tată nu a fost una plăcută. Acesta mereu a abuzat-o în mod psihologic, iar în prezent Val a rupt legătura cu el. Aflat pe patul de moarte la spital, Val își vizitează tatăl, iar ultimele lui cuvinte o intrigă făcând-o să se avânte într-o călătorie în trecutul acestuia.
Un personaj puternic

Pe măsură ce o cunoaștem pe Maria începem să ne îndrăgostim de acest personaj și să îl admirăm. În primele pagini autoarea o înfățișează ca pe o adolescentă naivă, însă cu trecerea anilor aceasta devine o femeie puternică. Un personaj șlefuit de tragedia familiei sale, de dramele războiului, de încercările aduse de evenimentele istorice tulburi prin care trece.
O incursiune în istoria Rusiei și a Romanovilor

Această carte te transportă în ultimele clipe de viață a familiei Romanov, îți înfățișează un tablou al unei familii ce cade pradă și victimă schimbării unui regim politic. Gill Paul s-a documentat extrem de bine din punct de vedere istoric și creează un tablou viu, real și fascinant din cuvinte.
Explorăm și viața oamenilor de rând din perioada revoluției bolșevice, cum noul regim ce face promisiuni deșarte acestora schimbă caracterul unui popor, cum îl înrobește, cum dezumanizează, cum transformă unele persoane în ființe lipsite de milă și pe altele în caractere puternice ce luptă pentru supraviețuire.
Această carte m-a făcut să simt alături de personaje, să văd lucruri oribile aduse de război prin ochii acestora, să fiu recunoscătoare pentru ceea ce am și pentru timpul prezent. M-a făcut să conștientizez faptul că oricând istoria te poate arunca în tumultul unor eveimente neprevăzute. Niciodată nu știi…
Rating : 4/5 stele pe goodreads


2 Comments
Nicoleta
Super recenzia, multumesc pentru recomandare!
Elena
Categoric merita, big like 😉