ce citim,  cititoare,  femei care citesc

Femei care citesc

“A well read woman is a dangerous creature” – Lisa Keyplas


Este ceva normal pentru noi în prezent sa deschidem o carte și să o citim în orice timp al zilei, la orice oră și în orice împrejurare.



Cărțile ne formează ca oameni, ne ajută să devenim persoane pline de empatie, să înțelegem lumea înconjurătoare, să învățăm lucruri noi și ne sprijină în dezvoltarea noastră intelectuală.


Cu toate că acum putem citi orice, oriunde și oricând, au fost perioade din istorie în care femeile nu aveau voie să citească anumite cărți sau când se considera că prea multă lectură le vor transforma în niște ființe rebele și greu de controlat.


A fost un timp în istorie, mai cu seamă în secolul XIX, când cititul înainte de somn, în pat era interzis pentru că era considerat un obicei depravat, ce pune în pericol oamenii. Această concluzie a fost luată din cauza unui incident în care o femeie a fost găsită moartă după ce a adormit, iar patul ei a luat foc de la lumânările care ardeau pe noptieră.


Tot în secolul XIX, femeile nu aveau voie să citească cărți din anumite domenii, precum filozofia și metafizica. Faptul că acest lucru era ignorat de multe femei a cauzat o anxietate socială.

Mai mult, apariția numeroaselor romane a dus la concluzia că acestea creează false așteptări în viață, iar femeile vor deveni nemulțumite.


Modul în care femeile citeau a fost și el îndelung dezbătut, se considera neadecvat să citești cărți fără a fi în compania altor persoane sau să te duci într-un loc retras pentru a lectura.


Se încuraja cititul în grup cu voce tare pentru ca să se descurajeze lecturarea cărților sentimentale sau a celor necorespunzătoare.

Putem analiza o lungă istorie de interdicții și reguli de a citi, încât nu am avea loc și timp să dezbatem totul, însă e important de reținut că oricâte restricții ar fi existat, femeile nu au ezitat să le încalce și să se afunde în lectura unei cărți pentru a-și forma mintea și îmbucura inima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.