carte,  carte fantasy,  carti engleza,  fantasy books,  fantasy novel,  literatura fantasy,  recenzie,  recenzii,  Uncategorized

Caraval de Stephanie Garber – recenzie

Titlu: Caraval
An apariție: 2017
Autor: Stephanie Garber
Editura:  Flatiron Books (ediția în engleza), Rao ( ediția în limba română)

Link de cumpărare: Libris.ro (cartea în română), Okian.ro (cartea în engleză)


Descriere:


Scarlett Dragna nu a părăsit niciodată insula în care ea și sora ei Tella locuiesc, alături de un tată crud și influent. Acum tatăl acestora a aranjat o căsătorie pentru Scarlett, iar aceasta dorește ca înainte să se căsătorească să ajungă să viziteze Caravalul.


Scarlett Dragna an de an a trimis scrisori maestrului Caravalului, pe nume Legend pentru a participa la acest eveniment. În acest an, dorința ei se îndeplinește, deoarece ea primește o invitație de a participa la Caraval.

Scarlett, împreună cu sora ei Tella și un marinar misterios pornesc spre noi aventuri și ajung pe insula unde va avea loc Caravalul.


Când ajung pe insulă, în mod neașteptat Tella este răpită de Legend, iar Scarlett pornește în căutarea acesteia.


Cu toate că toate lumea spune despre Caraval că e doar un joc, lucrurile par să stea altfel, iar fantezia se îmbină cu realitatea, iar linia dintre aceste două devine din ce în ce mai subțire.

Rating: 3/5

O atmosferă magică

Caraval este o carte plină de magie, o carte cu o atmosferă fascinantă. Lumea din Caraval este una plină de culoare, mișcare, petale de trandafiri și personaje ciudate.


La începutul cărții, atunci când Scarlett ajunge pe insula unde are loc Caravalul, afară este iarnă și ni se înfățișează o atmosferă glacială ce m-a dus cu gândul la universul magic din Narnia.


Descrierea Caravalului și cadrul poveștii sunt foarte interesante și te atrag înspre această lume de vis, de mister și culoare.


Lumea Caravalului este una fascinantă și nu dezamăgește cititorul, însă am notat această carte cu 3 stele pe Goodreads, din alte considerente.


Personaje slab conturate


Când am deschis această carte am avut așteptări foarte mari, mai ales că s-a făcut multă vâlvă în jurul ei pe booktube-ul din afară, unii chiar o comparau cu Circul Nopții de Erin Morgenstern.


Nu pot să zic că romanul nu are o premisă interesantă sau o atmosferă superbă. Cadrul poveștii, idea de bază este foarte bună, însă personajele sunt slab conturate.

Personajul principal este caracterizat de multă naivitate. Scarlett are noțiuni foarte ciudate despre lume, despre viață, în plus naivitatea ei este enervantă pe alocuri.


Este de accord cu o căsătorie aranjată, nu cere să își cunoască logodnicul înainte, pare foarte calmă cu această perspectivă, deoarece din scrisorile primite de la logodnicul (care nu are nume), ea crede că viitorul ei soț este un om de caracter.


În plus, de-a lungul poveștii Scarlett este dusă de nas de celelalte personaje, are o dragoste imensă față de sora ei, care este foarte egoistă și nici un moment nu se gândește la ea.

Mi-ar fi plăcut să fi avut mai mult context, de ce legătura dintre Scarlett și Tella este așa de puternică, mai multe detalii despre trecutul lor, despre familia lor.


Personajul masculin principal este și el slab conturat, nu inspiră încredere și cu toate acestea Scarlett îl urmează orbește de-a lungul jocului.


Câteva goluri în firul narativ al cărții


Un alt aspect care m-a făcut să dau un rating slab acestei cărți, au fost anumite informații lipsă. Ni se spune ceva despre personaje, despre joc, despre acțiune, însă la final rămânem cu multe semne de întrebare și multe lucruri sunt lăsate parcă în aer.


O întorsătură de situație bine construită


Chiar dacă această carte are câteva minusuri ce uneori mă îndemnau să abandonez povestea, întorsătura de situație de la finalul acesteia m-a făcut să citesc ultimele pagini cu sufletul la gură.


Cred că acest aspect salvează oarecum povestea și compensează lipsurile.


Am să mai continui să citesc si celelalte cărți din serie?


Eu m-am mulțumit cu prima carte din serie, iar povestea nu m-a captivat într-un mod foarte puternic, încât să îmi dea inițiativa de a continua seria.

Eu zic că ar fi fost bine ca această carte să fi rămas de sine stătătoare, nu înțeleg de ce toți autorii își transformă cărțile în serii.


De ce să citești Caraval?


Dacă iubești un cadru de poveste, o atmosferă asemenea unui vis. Vrei să citești o carte ușoară atunci când nu te poți concentra pe volume groase sau cărți mai profunde, atunci Caraval este o carte foarte buna pentru aceste momente din viața ta de cititor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.