
Doamna și lincornul – Tracy Chevalier – recenzie
Tracy de Chevalier reînvie o mică parte a istoriei, prin intermediul unei piese de arte. Autoarea oferă viață tapiseriei celebre numită Doamna și Lincornul, țesută în Evul Mediu, realizată în jurul anului 1500.

Un nobil francez, pe nume Jean Le Viste cere unui artist să realizeze șase tapiserii care să le atârne în marea sală din locuința sa. El dorește ca acestea să înfățișeze scene de luptă, dar artistul Nicholas des Innocents îl influențează cu spiritul lui de convingere, iar cei doi ajung la un accord comun.
Tapiseriile vor avea o temă centrală, seducerea unicornului și fiecare reprezintă câte o femeie. Cinci dintre acestea reprezintă cele cinci simțuri, iar a șasea înfățișează iubirea.
“I feel like a bird who has been wounded with an arrow and now cannot fly.”
În plan secundar realizării tapiseriilor avem iubirea ce se naște în inima tânărului artist Nicholas pentru fata cea mare a nobilului francez.
Claude este o fată extrem de frumoasă și gingașă, însă iubirea dintre ea și artist este una imposibilă. Este asemenea unui ideal, a unei stele ce ai vrea să o atingi care strălucește pe firmamentul cerului, însă nu vei putea ajunge niciodată la ea.
Planul principal al narațiunii o consituie realizarea tapiseriilor. Nicholas pornește o călătorie spre Brussels pentru a asista la realizarea tapiseriilor de către o familie de meșteșugari, iar acolo este impresionat de fiica acestora care se implică și ea în această activitate, în ciuda faptului că este lipsită de simțul văzului.
Fiecare scenă zugrăvită de autoare este asemenea unei tapiserii în mișcare, e ceva magic în limbajul folosit de aceasta, de cuvintele ei ce te transpun într-o părticică din istorie mai puțin cunoscută.
Nimic nu este așa cum te așteptai, iar finalul este unul diferit de ce îți imaginai.
Pe măsură ce parcurgi paginile acestei cărți, vei vedea că tapiseria prinde viață, unele personaje se încurcă în ițele ei, iar altele își găsesc mântuirea.
Rating: 5/5


