Tony & Susan de Austin Wright – Despre scriitori si cititori – recenzie

Titlu: Tony & Susan
Autor: Austin Wright
Nr. pagini: 368
Editura: Litera
Link de cumpărare – Cartea poate fi achiziționată de pe siteul editurii Litera. 

Descriere: Cu totul neaşteptat, Susan Morrow primeşte manuscrisul unui roman scris de Edward, soțul de care a divorțat în urmă cu douăzeci şi cinci de ani. Pe măsură ce citeşte, Susan şi, odată cu ea, cititorul însuşi pătrund din ce în ce mai adânc în viața personajului principal al romanului din roman, profesorul de matematică Tony Hastings, care călătoreşte împreună cu soția şi fiica lui spre casa lor de vacanță. În vreme ce viața obişnuită, civilizată, a familiei Hastings cade pradă violenței şi crimei, o sumedenie de amintiri tulburătoare o aruncă pe Susan înapoi în trecut, provocând-o să se confrunte cu tenebrele propriei vieți şi cu teama care îi amenință viitorul. Un thriller cutremurător se îmbină astfel cu o poveste despre teamă şi regret, despre răzbunare şi îmbătrânire, despre căsătorie şi creativitate. Cu un talent literar unic, Austin Wright ilustrează fascinanta experiență a lecturii, prin relațiile pe care le creează atât între cititor şi operă, cât şi între autor şi cititor, într-o scriere surprinzătoare şi pasionantă. „Minunat scrisă – ultimul lucru la care te-ai aştepta de la o poveste despre sânge şi răzbunare. Frumos.“ – Saul Bellow „Abil construită, elegantă şi captivantă în egală măsură, este una dintre cărțile care merită să fie descoperite de o întreagă generație nouă de cititori.“ – Independent on Sunday „Un roman tulburător, neobişnuit, despre poveştile pe care ni le spunem unii altora şi poveştile pe care ni le spunem nouă înşine. O carte care te surprinde cu adevărat.“ – The Guardian

Rating: 3/5 

Tony & Susan este o carte despre conexiunea dintre cititor și scriitor, dintre modul în care opera literară este văzută de cei care o lecturează, dar și despre faptul că din postura de cititor nu vei putea niciodată să pătrunzi foarte profund în mintea autorului și să înțelegi cu adevărat esența din spatele cuvintelor.

Austin ne prezintă legătura ce se realizează între cititor și autor, între personajul principal din carte și cititor, și modul în care lectura unui roman bun ne ține captivi în vraja lui.

În același timp, acest roman este unul despre pierdere și regăsire, răzbunare și uitare. Un roman ce te ține cu sufletul la gură, iar finalul este unul ce oferă o cale deschisă spre diverse interpretări.

Autorul ne prezintă acțiunea pe două planuri, perspectiva Susanei care primește cartea scrisă de fostul ei soț și perspectiva personajului pe nume Tony din romanul pe care Susan îl citește.

Tony

 Tony este un om obișnuit, un profesor de matematică ce va fi aruncat în împrejurări neobișnuite și va trăi drama vieții lui. Împreună cu familia sa, acesta se îndreaptă spre casa lor de vacanță, iar in timp ce se află pe autostradă sunt opriți în mod brusc de niște indivizi dubioși, care îi vor schimba pentru totdeauna viața. Văzându-se în fața tragediei și a unei pierderii de neînlocuit, Tony Hastings pornește înspre o călătorie în interiorul sinelui, iar mai târziu spre drumul amar al răzbunării. Gânduri despre singurătate, familie, pierdere, teamă, ură și dispreț îi îneacă simțurile, va reuși el să își regăsească identitatea sau se va îneca în propria lui amărăciune.

Susan

Susan este soție și mamă devotată, iar într-o zi universul ei interior este dat peste cap atunci când primește un colet de la fostul ei soț Edward. Coletul conține un manuscris pe care aceasta trebuie să îl citească și despre care va trebui să facă comentarii sau să aducă sugestii. Povestea lui Tony o ține cu sufletul la gură, îi consumă o bună bucată din săptămâna în care o citește și o face pe această să se gândească în trecut, să privească mai profund la propria viață, să își analizeze greșelile și acțiunile pentru a se redescoperi pe sine. Se întreabă dacă va putea face o schimbare în viața ei și ce îi va aduce aceasta, însă revolta din inima ei se stinge odată cu răsăritul soarelui.


Tony și Susan

Tony și Susan este o lectură neobișnuită, un gen puțin mai explorat de mine, însă care m-a făcut să îmi ridic întrebări despre modul în care o carte te poate schimba și te poate atinge în funcție de trăirile tale din trecut.

Ca cititor, ajungi să îți pui aceleași întrebări ca și Susan, să te gândești ce se va întâmpla cu Tony mai departe, ce acțiuni va întreprinde, iar uneori vei simți că narațiunea lâncezește și te vei întreba care este scopul acestei cărți, însă alături de Susan te vei îndrepta în mod precipitat în descoperirea marelui final. 

“La un moment dat, l-a întrebat de ce dorea să scrie. Nu de ce ținea să devină scriitor, ci de ce voia să scrie. Răspunsurile lui variau de la o zi la alta. Pentru că asta este hrana și băutura. Scrii pentru că totul moare, ca să salvezi ceea ce piere. Scrii pentru că lumea este un haos dezarticulat, pe care nu-l poți vedea decât atunci când îl cartografiezi în cuvinte. Ochii îți sunt ținuți în semiîntuneric și scrii ca să vezi prin ochelari. Scrii pentru că mintea îți este plină de vorbe, croiești un drum prin vorbe ca să-ți găsești calea din jurul tău. Ba nu, scrii pentru că ești încorsetat înăuntrul propriei țeste. Trimiți sonde către alți oameni, în țestele lor, și aștepți un răspuns.”


Vreau să le mulțumesc mult celor de la editura Litera pentru șansa de a citi această carte.

2 thoughts on “Tony & Susan de Austin Wright – Despre scriitori si cititori – recenzie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.