carte de fictiune,  clasici moderni,  clasici moderni litera,  drama,  editura litera,  fictiune istorica,  parada de paste,  posteblic,  poveste de viata,  recenzie,  richard yates,  roman

Parada de Paște de Richard Yates – recenzie

Titlu: Parada de Paște
Autor: Richard Yates
Editura: Litera
Nr. pagini: 240

Parada de Paște este un roman simplu, cu un stil curgător și lin, ce se axează pe viața a două surori, pe diferențele dintre caracterele lor și întâmplările din viețile acestora.

Într-o lume de după război, viețile oamenilor sunt date cu totul peste cap, iar cele două surori par o personificare a lumii vechi și a lumii moderne.

 Emily și Sarah Grimes sunt foarte apropiate de mici copii, însă diferențele dintre acestea sunt foarte vizibile de la începutul romanului. Sarah este fata cea frumoasă și specială, se căsătorește cu un tip chipeș, iar căsătoria ei și viața ei aparent perfectă o face pe Emily să o invidieze în secret pe aceasta.

 Emily urmează facultatea de litere, iar aventurile ei încep să îi dea viața peste cap, însă datorită acestora este văzută de societate ca o femeie modernă, independentă.

Ambele surori sunt nemulțumite de viețile lor, Sarah este căsătorită cu o brută, însă ascunde ani la rând acest crud secret, iar Emily aparent independentă se simte din ce în ce mai nesigură și deznădăjduită.

Viețile ambelor surori văzute prin prisma unor ochi străini par a fi vieți perfecte, strălucitoare, însă Yates ne duce în interiorul aspru și crunt a vieții, ne arată modul în care uneori oamenii nu găsesc un sens în viața lor, se complac în anumite situații și nu reușesc să se bucure de frumusețea existenței sau să facă ceva frumos din ea.

Yates ne prezintă, de asemenea și relația dintre surori, modul în care viața de adult rupe o legătură de familie, iar împrejurările te îndepărtează de oamenii care contează cu adevărat pentru tine.

Mai mult decât atât, romanul Parada de Paște este o comparație dintre tradiționalism și modernitate, dintre lumea de dinainte de război și lumea de după.

 Yates vrea să ne spună că nu există fericire și împlinire nici în tradiționalismul absolut, dar nici în modernitatea și independența absolută.

Stilul autorului este foarte simplu, la obiect și desăvârșit de realist.

Recomand cartea tuturor acelora care vor să iasă puțin din tiparul narațiunilor obișnuite și să experimenteze autori noi și stiluri unice.

Vreau să le mulțumesc echipei de la editura litera.ro pentru șansa de a citi această carte interesantă și de a descoperi noi autori.

“Nici una dintre surorile Grimes nu avea să fie fericită în viață, și privind înapoi, li s-a părut întotdeauna că necazurile au început odată cu divorțul părinților.”

                                                                         Rating: 3/5

Puteți achiziționa cartea Parada de Paște la un preț special pe siteul editurii Litera, tot acolo veți putea descoperi și alte cărți interesante din colecția clasicilor moderni.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.