carte,  carte de fictiune istorica,  carti,  casa de la riverton,  case vechi,  drama,  kate morton,  libraria online libris,  libris.ro,  mister,  saga de familie,  secrete si mister

Casa de la Riverton de Kate Morton – recenzie – Secrete de familie ascunse în spatele unor uși de cristale

 

Titlu: Casa de la Riverton
Autoare: Kate Morton
An apariție: 2009
Colecția: Raftul Denisei
Editura: Humanitas
Link de cumpărare: libris.ro

Casa de la Riverton este un roman plin de mister și secrete de familie, este ca un ecou de amintiri ce străbate multe generații.

 

“Scoate cutia chinezească din plasă și o pune pe fundul gropii. Se pregătește să o acopere cu pământ, dar ezită. Ridică din nou cutia, o deschide și ia una dintre cărțuliile dinăuntru. Își deschide medalionul de la gât și o ascunde acolo, apoi pune cutia la loc și începe s-o îngroape.”

Secrete de familie întunecate, ascunse în spatele unor uși de cristale

Cartea ne prezintă o lume în schimbare, un stil de viață ce nu mai există și modul în care primul război mondial a dus la sfârșitul unei epoci, dar și cum acesta a schimbat omenirea pentru totdeauna.

Într-o seară de vară, în toiul unei petreceri strălucitoare cu muzică jazz, șampanie și rochii glam, totul se schimbă pentru surorile de la Riverton, însă cele întâmplate rămân îngropate într-un adânc mister.

Grace Bradley a lucrat ca servitoare la Riverton atunci când era tânără, iar acum la bătrânețe se gândește cu nostalgie la clipele petrecute acolo, iar atunci când o regizoare îi cere ajutorul pentru a realiza un film inspirat de viața celor ce au locuit la Riverton, despre viața copiilor lordului Ashbury: David, Hannah, Emmeline și prietenul lor Robbie, aceasta retrăiește trecutul cu o nouă intensitate.

Din acest moment, Grace începe să vadă trecutul viu în fața ochilor, iar amintirile o năpădesc, însă pentru a-și elibera sufletul de un secret teribil pe care îl ascunde despre familia Ashbury, se confesează nepotului ei prin intermediul unor înregistrări pe care acesta va trebui să le asculte doar după ce ea nu va mai fi în viață.

 

‘Am ieșit pe aleea mărginită de pomi și m-am oprit o clipă să privesc casa. Soarele înaintase pe cer și ea rămăsese în umbră. Un gândac negru, uriaș, pe coama dealului, încăpățânându-se să reziste căldurii și propriei sale nenorociri. Și totuși, cum stăteam acolo în drum, mă simțeam năpădită de un sentiment cald de siguranță; pentru prima dată în viață simțeam că aparțin unui loc; undeva, pe drumul dinspre sat către Riverton, scăpasem de sentimentul că dacă nu mă agăț zdravăn de ceva, o să fiu suflată de pe picioare.’

Alegerile de astăzi sunt reflexia trăirilor de mâine

Pe măsură de acțiunea romanului înaintează, putem observa cu ușurință că personajul central este Hannah, chiar dacă povestea acesteia este spusă din perspectiva servitoarei Grace. Hannah este o fată prinsă într-o perioadă a marilor schimbări, iar ideile ei moderne sunt în dezacord cu mentalitatea familiei sale.

Își dorește o carieră în stenografie și chiar de la primele pagini, Hannah ne este prezentată ca un personaj ce nu se conformează normelor, ci trăiește după propriile sale porniri, însă alegerile ce va avea să le facă pe viitor o vor arunca într-o viață neîmplinită și în autodistrugere.

Cartea Casa de la Riverton ne prezintă modul în care atunci când dorim să ieșim dintr-o colivie, s-ar putea ca până la urmă să ne trezim că ne-am aruncat într-o lume construită de gratiile grele ale alegerilor proaste și de moment.

Dacă citești în spatele rândurilor acestui roman, vei afla că banii nu aduc fericirea, ci din contră fără iubire totul se destramă, iar fără legături puternice de familie, prietenie sinceră și caldă orice persoană ajunge ca o ruină și se sfărâmă treptat ca o casă veche, năpădită de buruieni. Mai mult decât atât, atunci când trăiești o viață duplicitară, s-ar putea să rănești persoanele care contează cu adevărat pentru tine.

O singură greșeală din trecut, lucruri ascunse și pornirile egoiste sunt cele care pot distruge fericirea și pot naște mari tragedii.

Recomand acest roman tuturor celor cărora le plac cărțile de ficțiune istorică sau fanilor serialului Downton Abbey.

Casa de la Riverton este o saga de familie ce merită citită!

Vreau să le mulțumesc echipei libris.ro pentru șansa de a citi această carte. Pe siteul librăriei online libris.ro veți găsi multe alte cărți asemănătoare cu aceasta care cu siguranță nu vă vor dezamăgi.

 

2 Comments

  • Anndrei

    Am citit „Grădina secretă” de la Kate Morton, mi-a plăcut fascinant de mult. Am și această carte, abia aștept să trec prin ea și să-i descopăr „secretele”. Mulțumim de recenzie, Gabriela, ca întotdeauna una superbă și, da, ți-am mai spus că-mi plac enorm pozele tale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.