book haul,  book haul de primavara,  carti,  editura litera,  noutati in biblioteca,  noutati literare,  parada de paste,  scurta istorie a sapte crime,  tony si susan,  vulpea si steaua

Book Haul de primăvară – Noutăți cu iz de ghiocei și narcise – Editura Litera

Primăvara și-a instalat prezența în sfârșit și la noi prin ghioceii ce se pitulesc printre firele mici de iarbă, prin zambilele ce îți zâmbesc la tot pasul și prin cântecul jucăuș al păsărelelor ce s-au întors din lunga lor călătorie.

Pe RomanceofPages, primăvara își face simțită prezența prin intermediul cărților noi cu pagini subțiri, ce se unduiesc ușor și te îndeamnă să le citești.

Am primit de curând un colet foarte frumos, plin cu noutăți ce au un iz de primăvară de la editura Litera, alături de care am început de curând o colaborare.

Vă invit ca împreună să aducem primăvara în inimile noastre prin intermediul cărților bune, haideți așadar să vedem ce noutăți au apărut la editura Litera.

 1. Vulpea și steaua de Coralie Bickford-Smith

O carte magică cu ilustrații unice și drăguțe potrivită atât pentru cititorii mici, cât și pentru cei mari. Această carte ilustrată îmi aduce aminte de lecturile copilăriei, iar stilul ilustratoarei este simplu, magic și cu un iz de basm folcloric.

Abia aștept să am timp să o admir și să o citesc cu atenție, am apucat doar să o răsfoiesc puțin, însă pare o carte care trebuie să o ai în bibliotecă dacă îți place să colecționezi cărți ilustrate sau pe care să le-o oferi în dar copiilor tăi sau unei persoane dragi.

Descrierea cărții este foarte interesantă, vă invit să o descoperim împreună:

Într-o pădure deasă și adâncă, trăia odată o vulpe. De când se știa pe lume, singurul ei prieten era steaua care îi lumina în fiecare noapte drumul prin pădure. Dar, într-o noapte, steaua nu mai apăru pe cer, iar vulpea se văzu nevoită să înfrunte întunericul de una singură…

 


2. Parada de Paște de Richard Yates

Se pare că anul acesta ies din zona mea de confort și descopăr autori noi și povești nemaiauzite.

Am început să citesc câteva pagini din această carte și pare promițătoare. Ne spune povestea a două surori, din copilărie, până când acestea ajung la maturitate.

Romanul vrea să ne prezinte legătura dintre aceste surori și abia aștept să văd cum va decurge acțiunea. Stilul lui Yates este lejer și direct, iar începutul romanului mă duce cu gândul la Asasinul Orb a lui Margaret Atwood, poate pentru că ne spune povestea a două surori, acțiunea este plasată în anii ’30 și ’40, iar eu ador astfel de cărți în care ni se prezintă relațiile strânse de familie!

 

Descrierea de pe spatele coperții ne spune următoarea poveste despre acest roman:

Încă de mici, Sarah şi Emily Grimes se deosebesc foarte mult între ele. Emily o admiră pe sora ei mai mare, mai înţeleaptă şi mai statornică, şi îi invidiază relaţia cu tatăl lor absent, iar, mai târziu, căsătoria aparent perfectă. Calea pe care Emily o alege în viaţă este mai puţin sigură şi convenţională, iar aventurile ei amoroase nu o satisfac cu adevărat. Deşi legătura dintre cele două surori rezistă de-a lungul timpului, treptat, distanţa dintre ele creşte, până când un eveniment tragic le aduce pentru ultima dată împreună, într-o încercare de apropiere.

„Cu stilul său viguros şi emoţionant, Yates pătrunde cu uşurinţă până în profunzimea vieţii personajelor sale… O poveste spusă sobru şi tulburător.” – The New York Times Book Review

3. Tony & Susan de Austin Wright

Cartea ne prezintă povestea unui manuscris pe care Susan îl primește de la fostul ei soț și care o va face să se scufunde în rândurile sale. Romanul este o poveste în poveste, dar și un thriller promițător.  Abia aștept să mă scufund și eu în filele sale.

Iată ce spun criticii despre el:

“Minunat scrisă – ultimul lucru pe care l-ai aștepta de la o poveste despre sânge și răzbunare. Frumos.”  – Saul Bellow
 “Tony și Susan este un roman inteligent, dar și o poveste tulburătoare despre lectură, căsătorie și răzbunare.” – The Times  
“Abil construită, elegantă și captivantă în egală măsură, aceasta este una dintre cărțile care merită să fie descoperite de o întreagă generație nouă de cititori.”  – Independent on Sunday  

 

4. Scurtă istorie a șapte crime de Marlon James

Țin să menționez că tipul de pe copertă mă cam sperie, însă de când am văzut designul coperții am bănuit că acțiunea acesteia are loc într-un moment istoric revoluționar și nu m-am înșelat.

Descrierea de pe spatele coperții mi-a luminat bănuielile:

Pe 3 decembrie 1976, în perioada preliminară alegerilor generale din Jamaica şi cu două zile înainte ca Bob Marley să apară în concertul pentru pace Zâmbeşte, Jamaica!, menit să atenueze tensiunile politice din Kingston, şapte indivizi înarmaţi au luat cu asalt locuinţa cântăreţului. În atac au fost răniţi Marley, soţia sa şi impresarul lui, plus câteva alte persoane. Vinovaţii nu au fost prinşi şi ancheta oficială a rămas prea puţin transparentă, dar pe străzile capitalei jamaicane sângerosul eveniment a căpătat, cu timpul, proporţii aproape mitice.

Scurtă istorie a şapte crime este un roman extraordinar despre putere, corupţie şi minciuni. Nu cred că există unul mai bun în acest secol.” – Irvine Welsh, autorul romanului Trainspotting

Pentru că sunt o mare iubitoare de ficțiune istorică sunt bucuroasă că voi putea să descopăr prin intermediul acestui roman anumite momente din istorie despre care nu știu aproape nimic.

Acestea au fost toate cărțile din acest book haul și vreau să le mulțumesc foarte mult celor de la litera.ro pentru șansa de a citi aceste romane premiate și foarte apreciate în lumea literară. Abia aștept să le descopăr firul narativ și să mă adâncesc în paginile lor în această primăvară.

 

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.