Mini-recenzii – Căutând-o pe Alaska / Șocul căderii

 

Căutând-o pe Alaska / Looking for Alaska – de John Green
 
Rating: 3/5


Descrierea de pe spatele coperții:

Miles Halter, un adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre in ultimele lor clipe de viata – pleaca la scoala cu internat Culver Creek in cautarea a ceea ce Rabelais numea „Marele Necunoscut“.
Acest Necunoscut se dovedeste mai tulburator decat si-ar fi imaginat vreodata cand in noul sau cerc de prieteni isi face intrarea seducatoarea Alaska Young. Inteligenta, amuzanta, imprevizibila, Alaska il atrage intr-o lume misterioasa de lumini si umbre, ce sta sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simon Bolivar, faimosul general imortalizat de Gabriel Garcia Marquez: „Cum o sa mai ies eu din labirintul asta?“ Nimic nu va mai fi la fel…

Recenzie:

Cartea aceasta m-a introdus în universul lui John Green, un univers ce transformă genul YA într-unul cu totul diferit, ce aduce parcă teme mai profunde într-un gen de literatură supra-saturată. Am adorat stilul autorului, atât de ieșit din tipare și de diferit. Romanul ne spune povestea unei adolescente cu probleme, afectată emoțional ce nu reușește să se facă înțeleasă de către cei din jur, iar atunci când Miles Halter ajunge să o înțeleagă, … este prea târziu.

Cartea oferă premisa unui roman YA ușor, însă cu un final neașteptat, când crezi că citești un roman de vară, prostuț și simpatic, te trezești aruncat în mijlocul unor evenimente întoarse pe dos și ale unor reflexii profunde asupra existenței și a tulburărilor emoționale.

Romanul parcă vrea să ne tragă un semnal de alarmă: să nu ignorăm adolescenții și problemele lor și să nu le privim comportamentul ca pe un capriciu trecător, când de fapt ei se confruntă cu probleme reale în care au nevoie de ajutor.

 

Șocul căderii / The Sock of the Fall – de Nathan Filer

 

 

Rating 2/5

Descrierea de pe spatele coperții:

Sunt carti pe care nu le poti lasa din mana si care te fac sa pierzi nopti.
Sunt carti care arunca o lumina puternica asupra zonelor umbrite ale vietii noastre.
Sunt carti care, gratie talentului cu care sunt scrise, iti raman in minte zile in sir.
Socul caderii este una dintre aceste carti.
Un portret extraordinar al prabusirii unui tanar in abisul bolii mintale. Un roman curajos si remarcabil semnat de una dintre cele mai promitatoare voci ale fictiunii contemporane.

Recenzie:

Vă mărturisesc că am citit această carte datorită descrierii de pe spatele coperții. Ni se promite un conținut ce te va face să nu poți lăsa cartea din mână, dar din păcate eu am simțit cu totul altceva. Cu toate că acest roman nu este foarte lung, am simțit că îmi va lua o veșnicie să îl termin și am fost atât de plictisită pe parcursul lui, încât nu îmi pot da seama nici acum de ce este un roman așa de popular.

Am fost foarte revoltată, de asemenea, și de modul în care autorul tratează tema unei boli mintale. Ni se pune pe tavă un personaj ce alunecă ușor într-o stare de alienare mintală, care nu primește sprijin nici de la familie, nici de la medici. Nu poți să scrii cu o așa ușurință despre o problemă destul de gravă și să spui: ah, e ok și așa!

În plus, încă de la primele pagini ai impresia că există și un mister la mijloc, care se va dezvălui ușor la final, însă nu am avut parte de nici un mister. Mă așteptam ca romanul să aibă ceva întorsură de situație, cum avem de exemplu în cartea Mincinoșii de E. Lockhart, dar nu am avut, nici vorbă parte de așa ceva! Problema mea cu această carte este că am citit-o având alte așteptări și din păcate, de aceea nu am reușit să rezonez cu ea, din contră a reușit să mă revolte. I-am oferit totuși două stele, pentru că începutul romanului este foarte interesant, oarecum atmosferică, doar în a doua parte se transformă în ceva plictisitor și care nu se încadrează deloc în gusturile mele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.