carte distopica,  carte si carti,  carti citite,  coperta,  libraria online libris,  putere si tradare,  recenzie,  recenzii,  red queen,  regina rosie,  roman fantastic,  victoria aveyard

Regina Roșie (Red queen – #1) de Victoria Aveyard – recenzie – Și vom răsări, roșii ca zorii zilei

 

Titlul original:Red Queen
Titlu in romana: Regina Roșie
Categorie: Carti thriller, aventură, distopie
Colecție: Young Adult
Editura: Nemira
Număr de pagini: 432 pagini

“Și vom răsări, roșii ca zorii zilei”

Recenzie:

Regina Roşie de Victoria Aveyard este o poveste distopică cu multe elemente originale ce te vor intriga pe măsura ce acțiunea avansează. Lumea creată în aceasta carte este interesantă, conține elemente ce le întâlnim şi în alte distopii, însă cu o abordare nouă. În acest univers, oamenii sunt separați în funcție de culoarea sângelui.

Argintii (persoanele cu sângele argintiu) sunt puternici, iar roșii (persoanele cu sângele roșu) sunt slujitori ai acestora, aproape nişte sclavi.

Mare este protagonista romanului nostru, ea este o roşie după sânge, însă simte cumva că nu aparţine în niciuna dintre lumi. Trăind în mijlocul roşilor, într-o regiune săracă ea îşi câştigă existența furând de la taverne şi fiind o hoaţă iscusită de buzunare.

Viaţa ei se schimbă radical după ce i se oferă o slujbă de servitoare la palatul liderilor roşilor, iar acolo ea descoperă că este asemenea roșilor, deoarece are puterea de a manipula curentul electric, însă lucrurile nu sunt ceea ce par. Ea este o roșie cu puteri, o persoană nemaivăzută care atrage atenția reginei și regelui roșilor care o vor folosi ca o unealtă în schema lor politică. Ea este obligată de lideri roșilor, să se prefacă că este o argintie și va intra în lumea cruntă a acestor oameni reci, bogați și fără scrupule.

 
“La școală am învățat despre lumea permergătoare acesteia, despre îngerii și zeii care locuiau în ceruri, conducând pământul cu iubire și bunăvință. Unii spun că sunt doar niște povești, însă eu nu cred asta. Zeii încă ne conduc. S-au pogorât dintre stele. Și nu mai sunt binevoitori.”

Aspecte ce mi-au plăcut:

Personajele din această carte sunt simpatice. O avem pe Mare în centrul acțiunii, care este o adolescentă ce simte că nu aparține lumii în care trăiește, care dorește să schimbe această lume și să riște multe lucruri. Este un personaj hotărât și ambițios. Îmi place faptul că ni se prezintă oarecum relația ei cu familia ei și ni se amintește de multe ori că Mare duce dorul familiei sale și dorește să o ocrotească chiar dacă destinul o aruncă într-o lume străină și departe de ea.

Mi-a plăcut foarte mult de prințul moștenitor al tronului roșilor, pe nume Cal. Este un prieten loial care îi pasă de cei din jurul său, însă un singur lucru nu l-am apreciat la acesta, cu toate că vede că modalitatea de conducere a roșilor este nedreaptă, ridică din umeri și nu preia inițiativa, nu dorește să schimbe cu adevărat ceea ce este în neregulă cu lumea în care trăiește.

Un alt aspect interesant este lumea distopică creată de Victoria Aveyard, o lume modernă, cu orașe imense, clădiri impresionante, lumea argintiilor pare de vis, însă ca orice altă lume, în spatele străluciri acesteia stă un morman de gunoi, mizerie, sărăcie și asuprire. Lumea creată este o lume distopică bine pusă la punct, ce atrage atenția la urâțenia din spatele bogăției, la corupția din spatele puterii.

Firul narativ este alert, plin de acțiune, am apreciat foarte mult scenele în care Mare își dezlănțuie puterile, sunt niște scene pline de scântei și șocuri electrice.

 
“Dau vina pe muzică, pe acea melodie plină de viață, pentru bătăile rapide ale inimii mele. Cumva, această seară îmi amintește de lecțiile lui Julian, de poveștile lui despre lumea de dinainte.
 Aceea era o lume a imperiilor, a corupției, a războiului și a unei libertăți mai mari decât am cunoscut eu vreodată. Însă oamenii acelor timpuri au dispărut, visurile le-au fost spulberate și acum se regăsesc doar în fum și cenușă. 
E în natura noastră, ar spune Julian. Suntem făcuți pentru a distruge. E constanta speciei noastre. Indiferent de culoarea sângelui, ființa umană va cădea mereu.”

Aspecte care nu mi-au plăcut:

Evoluția personajului principal lipsește cu desăvârșire, poate că în volumul doi se va pune mai mult accent pe acest aspect. Pe lângă calitățile sale, Mare are un mare defect, este foarte naivă și își pune încrederea în prinții roșilor fără să se gândească de două ori. Spre finalul romanului va descoperi însă că nu toate persoanele din jur sunt de încredere.

Pe lângă acest aspect, toată lumea o iubește pe Mare, prietenul ei din copilărie Kilorn, prințul moștenitor Cal, fratele acestuia Maven. Aveam impresia că există un pătrat amoros, nu foarte pronunțat, însă destul de sâcâitor.

Pe lângă plusurile și minusurile enumerate mai sus, pot spune că acest roman a fost interesant și l-am citit cu mare plăcere.

Regina roșie este o carte încărcată cu comploturi politice subtile, cu personaje ce își vor arunca măștile la sfârșit. În acest roman nimeni nu este ceea ce pare.

Am îndrăgit această carte foarte mult, mi-a plăcut acțiunea, costumele, răsturnările de situație, caracterul personajelor și faptul că personajele secundare sunt și ele complexe. Și nu în ultimul rând, am adorat designul de pe copertă care captează foarte bine ideea de bază a romanului.

Vreau să îi mulțumesc librăriei online Libris.ro pentru șansa de a citi această carte minunată.

Vizitează acum libris.ro și descoperă o colecție impresionantă de cărți în limba română și engleză.

 

4 Comments

  • Roxi Adina

    Deși nu pare genul meu, mă intrigă foarte tare cartea asta. Trebuie să recunosc, atât din descriere, cât și din recenziile pozitive pe care le-am tot văzut. Trebuie neapărat să o încerc și eu, sunt curioasă dacă o să mă prindă acțiunea.

    Mulțumim pentru recenzie, frumoasă ca de obicei! ^.^

  • Secretele Cărților

    Eu am avut – am o problemă mare cu această carte. Îmi place foarte mult stilul autoarei, și subiectul, dar pur și simplu, ori din cauză că m-am aglomerat cu alte lecturi, ori din alte motive, nu am reușit să o termin. 2017 trebuie să fie anul rezervat cu ea. Eventual o reiau dacă nu îmi amintesc unele detalii (cu toate că le am în minte, dat fiind faptul că mi-a plăcut ce am citit), și mai apoi voi putea să discut și eu despre ea.
    Mă bucur mult să aud că ți-a plăcut! ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.