amsterdam,  carte plina de atmosfera,  fictiune istorica,  jessie burton,  miniaturi,  miniaturistul,  mister,  mister si imaginatie,  roman istoric,  secrete de familie,  the miniaturist

The Miniaturist – Jessie Burton – recenzie -Plin de atmosferă magică şi scene zugrăvite cu mare atenţie

Amsterdamul secolului al XVII-lea prinde viaţă în paginile acestui roman de debut a autoarei Jessie Burton.

Plin de atmosferă magică şi scene zugrăvite cu mare atenţie
 
Acţiunea are loc în anul 1686. Jessie Burton ne face cunoştinţă cu personajul principal încă din primele pagini. Petronella sau Nella Oortoman este o fată de 18 ani pe care destinul o aruncă într-o căsătorie cu un negustor prosper din Amsterdam, o persoană pe care de abia o cunoaşte.
Ajunsă în casa soţului ei Brandt, ea este întâmpinată de sora acră a acestuia pe nume Marin. Casa pare neprimitoare şi până şi picturile ce înfăţişează în mare parte natură moartă şi vânat de pe pereţii acesteia îi transmite Nellei o senzaţie de ostilitate şi angoasă.

În curând observă că este ignorată cu desăvârşire de soţul ei Brandt, care evită să îşi petreacă nopţile, dar chiar şi momente din zile alături de ea.

 

Într-o zi primeşte în dar de la acesta o casă în miniatură identică cu a lor, pe care Nella o poate decora după bunul său plac. Iritată de cadoul de nuntă care parcă este o batjocură la tinereţea ei şi lipsa ei de experienţă şi ocupaţie domestică, Nella contactează un miniaturist din oraş pentru a realiza mici obiecte pentru căsuţa în miniatură.
Pe lângă obiectele comandate, primeşte nişte miniaturi identice cu obiectele şi ocupanţii din casa în care locuieşte. Miniaturile sunt parcă nişte mici indicii ale secretelor bine puse la păstrare din casa în care trăieşte.
Treptat acţiunea ia nişte întorsături de situaţie complet neaşteptate.
Sunt miniaturile creaţia unei persoane cu intenţii rele sau sunt doar reflexiile pe care personajele le văd în acestea prin prisma propriilor lor trăiri? Răspunsul este cu totul unul neaşteptat.

 

 

Explorări ale caracterului uman pe un fundal istoric constrângător
Jessie Burton explorează caracterul uman pe fundalul unei societăţi calviniste şi rigide, plină de feţe pioase, acuzatoare şi discriminatorii, însă care ascund în spatele lor o doză mare de cinism şi ipocrizie.
Pe acest fundal, Nella îşi regăseşte libertatea şi identitatea în casa soţului ei, cu toate că la început pare că ar fi o colivie sufocantă, este de fapt singurul mediu unde personajele pot fi ele însuşi.
Lumea de afară este mult mai sufocantă şi persecutoare, iar fiecare pas este văzut printr-un ochi critic.
The Miniaturist este o carte despre găsirea propriei identităţi, explorează teme precum păcatul, concepte feministe, credinţa şi libertatea.

 

 

De asemenea, ne arată modul în care justiţia este de multe ori oarbă şi cum oamenii care persecută pe cei care au făcut lucruri imorale, prin modul în care aplică justiţia devin mai monstruoşi decât acuzatul, deoarece şi ei sunt la fel de vinovaţi de aceleaşi păcate ascunse.

 

Romanul ridică multe întrebări, ne îndreaptă atenţia înspre faptul că există o linie fină între dreptate şi persecuţie, între credinţă şi fanatism, iar dacă această linie este ruptă, ea dă naştere la monştrii umani.

 

  Rating: 5/5

 

 

 

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.