books,  carte,  carte clasica,  carti,  de citit,  gotic,  influente gotice,  iubire,  jane austen,  lectura,  northanger abbey,  prietenie,  recenzie,  recenzii,  roman,  roman clasic

Northanger Abbey – Jane Austen – recenzie

 

Titlu: Northanger Abbey
Autor: Jane Austen
Editura: Wordsworth Classics

“There is nothing I would not do for those who are really my friends. I have no notion of loving people by halves, it is not my nature.” 

După ce am citit câteva cărți YA, mi-am spus că trebuie să mă reîntorc în universul magic al autorilor literaturii clasice. M-am decis să citesc un roman de Jane Austen și am ales Northanger Abbey. Atmosfera cărții se potrivește cu această perioadă, fiind puțin dominată de câteva influențe gotice.

 

“If adventures will not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad.”  

 
Cartea ne prezintă o adolescentă visătoare, pe nume Catherine, care iubește să citească romane gotice și care trăiește alături de familia ei într-o zonă rurală. Într-o zi, soții Allens, prietenii familiei, o invită pe Catherine să petreacă împreună câteva săptămâni în sofisticatul oraș Bath. Aici eroina acestui roman va participa la numeroase baluri și va întâlni noi prieteni.

Această ședere la Bath reprezintă o mare schimbare în viața Catherinei, deoarece ea trăit toată viața ei în mijlocul familie sale de o condiție financiară medie, într-o zonă rurală liniștită. Fiind aruncată în mijlocul vieții agitate de la Bath, ea nu înțelege la început această lume, însă se va integra foarte repede și cu ușurință în mijlocul ei.

Într-una din seri ea va întâlni un personaj interesant, cei îi va atrage privirile, un bărbat pe nume Tilney. Ea va fi atrasă de manierele lui și de firea sa deschisă.

Între timp ea își va face și alte noi cunoștințe. Cu noi prieteni dobândiți, Catherine va trebui să se maturizeze și să înțeleagă mai bine caracterul uman. În scurt timp va descoperi că unele persoane nu sunt ceea ce par și uneori aparențele sunt înșelătoare.

Ea va înțelege că anumite personaje vor să profite de inocența și lipsa ei de experiență, însă aceste experiențe pe care le va trăi în Bath o vor maturiza și o vor ajuta să deosebească prietenii adevărați de oamenii ipocriți și lipsiți de scrupule. Catherine va învăța din greșeli, iar persoanele din jurul ei nu îi vor altera caracterul. Cu toate că ea va fi dezamăgită de comportamentul unor anumite persoane, ea va rămâne aceiași fată, incapabilă să dorească răul cuiva, aceiași fire blândă, plină de energia tinereții și de o inocență copilărească.

 

“Friendship is really the finest balm for the pangs of disappointed love.”

Cartea este presărată de umorul tipic a lui Austen, de modul în care ea critică moravurile epocii în care trăiește. Am iubit acest scurt roman, este simplu, frumos, de efect. O mică gravură a vieții din Bath din secolul al-XVIII-lea. Personajul principal are un caracter puternic, o fire directă, o persoană ce prețuiește adevărul și sinceritatea. Îmi place modul în care Catherine rezvolvă conflictele cu cei din jur, prin faptul că vorbește deschis și comunică fără ocolișuri cu cei din jur, această trăsătură se datorează firii ei de adolescentă fără experiență, însă este o trăsătură pozitivă de caracter care o face să nu dea atenție manierelor pe care trebuia ca cineva să le respecte în acele zile.

“The person, be it a gentelman or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid.”
 
Prin intermediul acestui roman, Austen împărtășește cu noi dragostea ei pentru cărți și lectură.

Mi-a plăcut foarte mult acest roman, de la prima pagină la ultima. Cu siguranță, este o lectură de nota zece!

                                                                           Rating:5/5

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.