Când fantomele trecutului îţi spun poveştile lor - Crimson Peak - recomandare film

by - sâmbătă, noiembrie 19, 2016"Ghosts are real, this much I know. There are things that tie them to a place, very much like they do to us. Some remain tethered to a patch of land, a time and date, the spilling of blood, a terrible crime... There are others, others that hold onto an emotion, a drive, loss, revenge, or love. Those, they never go away."

O atmosferă gotică te învăluie din momentul în care începi vizionarea acestui film. Modul în care e creat este ca o poezie fluidă şi plină de imagini de coşmar şi frumuseţe gotică.


Edith Cushing este o fată pasionată de povești cu fantome, îi place să scrie și dorește să devină o scriitoare celebră. Este fata unui mare industrial pe nume Carter Cushing. Apariția unui personaj misterios și a surorii lui ciudate, îi vor schimba viața Edithei într-un mod dramatic. Tânărul baron Sir Thomas Sharpe dorește să obțină o investiție de la celebrul industriaș pentru mașinăria sa de minerit revoluționară, acesta este sceptic încă de la început în privința lui și a motivelor acestuia, însă fiica lui, Edith este profund fascinată de acest baronet. După moartea tragică a tatălui ei, Edith se căsătorește cu Sir Thomas și pleacă în casa imensă a acestuia, la Allerdale Hall o casă extrem de gotică, putredă, la fel ca sufletul personajelor.

Domeniul pe care această casă este așezată este la fel de înfricoșător și de stacojiu precum acțiunile personajelor, un tărâm infertil, lipsit de viață, ce parcă sângerează și este apăsat de însăși păcatele acestora.

Edith este singurul suflet inocent din imensa clădire ce parcă se scufundă pe zi ce trece.


Fiecare cadru al filmului este ca o pictură ce explorează colțurile întunecate ale minții umane.

 Regizorul realizează o combinație extraordinară de atmosfere gotice și de coșmar rupte parcă din paginile surorilor Bronte, din imaginația debordantă și întunecată a lui Poe. Este o frumusețe brutală în fiecare scenă tenebroasă, costumele completează întregul decor, iar casa respiră ororile trecutului prin intermediul fantomelor ce au o înfățișare de coșmar.

Fantomele sunt o metaforă a lucrurilor ascunse din trecutul personajelor, acele semne ce trădează răutatea din spatele măștilor afișate de cei doi frați: Thomas Sharpe și Lucille.

Guillermo del Toro a realizat o capodoperă, este genial modul în care acesta explorează psihicul uman și cele mai întunecate părți ale acestuia, cele mai urâte aspecte ale unui caracter uman, dezumanizarea acestuia și lucrurile ce pot transforma oamenii în adevărați monștrii.


- [Looking at the dead butterflies] They're dying. They take the heat from the sun, and when it deserts them, they die.
How sad.
- No, it's not sad, Edith. It's nature. It's a world of everything dying and eating each other right beneath our feet.
- Beautiful things are fragile... At home we have only black moths. Formidable creatures, to be sure, but they lack beauty. They thrive on the dark and cold.

Rating: 10/10

You May Also Like

2 comentarii

  1. Nu mai auzisem de acest film până acum. Îl trec și eu pe lista mea. ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un film foarte bine realizat, are niste costume si scene exceptionale si inspaimantatoare pe alocuri. Ti-l recomand.

      Ștergere

Instagram

Follow Us