
Printre tonuri cenușii – Ruta Sepetys – recenzie
Titlu: Printre Tonuri Cenușii
Autor: Ruta Sepetys
An apariție: 2014
Editura: Epica
Link de cumpărare
“V-ați întrebat vreodată cât valorează o viață de om? În dimineața aceea, viața fratelui meu a valorat cât un ceas de buzunar.”
O poveste sfâșietoare, o față urâtă a istoriei, o carte ce dorește să ne amintească despre ororile războiului, un roman ce vorbește în numele miilor de Lituanieni deportați în timpul celui de-al doilea război mondial.
Lina este o fată de paisprezece ani, ce dorește ca într-o zi să devină pictoriță. Aceasta trăiește în Lituania alături de mama, tatăl și fratele ei ducând o viață normală de adolescentă până când visurile și viața ei în sânul familie este zdrobită de suflu toxic, răpitor de vieți al războiului.
Separată de tatăl său, aceasta este deportată, împreună cu mama și fratele ei în lagărele de concentrare reci și mortale din Siberia.
Printre tonuri cenușii este o poveste despre supraviețuire, despre suferință, pierdere și de lucrurile inimaginabile pe care oamenii le pot cauza semenilor săi.
În lagăre, oamenii deportați sunt reduși la stadiul de animale, fiecare zi este o luptă pentru ei, o luptă care trebuie să o ducă până la capăt pentru a-și ține spiritul neînfrânt.
Curajul personajelor exprimă curajul de neînfrânt al miilor de Lituanieni ce și-au pierdut viața în acele lagăre oribile și dezumanizante. Ruta Sepetys ne prezintă o latură mai puțin cunoscută a celui de-al doilea război mondial și anume povestea Lituanienilor și a suferințelor lor, dar și a curajului și demnității lor.
Cartea explorează caracterul uman, însușirile acestuia, modul în care oamenii pot face lucruri crude, dar și modul în care care oamenii care sunt în suferință afișează un curaj de nestrămutat și refuză să alunge bunătatea din inima lor, iubirea și compasiunea chiar și față de acei oameni care îi acuză și care îi asupresc.
Mama Linei este un personaj puternic, un exemplu de figură paternă plină de bunătate chiar și în cele mai negre clipe, o persoană care se sacrifică pentru a îi ajuta pe semenii ei, o personă empatică ce nu se lasă frântă nicicând.
Lina – personajul principal este o fată plină de un curaj sfidător, care prin intermediul desenelor sale și a speranței își ia noi puteri pentru a trece peste o nouă zi, pentru a supraviețui.
Printre tonuri cenușii este o carte pe care toată lumea ar trebui să o citească, o carte ce ne demonstrează că istoria este scrisă cu sânge și suferință. Acest roman ne pune pe gânduri, ne trezește la realitate, ne demonstrează că trebuie să apreciem libertatea pe care o avem, să ne apreciem familia, să ne prețuim viața și lucrurile mici, să apreciem pe cei care înaintea noastră au luptat pentru liberate și nu s-au lăsat înfrânți.
Autoarea Ruta Sepetys scrie folosindu-se de un realism crud, dar și de o stilistică aparte un tablou al suferinței, o scenă urâtă a istoriei. Ruta nu ferește cititorul de adevărul brut, greu, ci îl împinge în mijlocul acestuia.
Cartea aceasta m-a făcut să plâng, m-a înduioșat și m-a pus pe gânduri, m-a ajutat să descopăr istoria așa cum este ea.
Cu siguranță, romanul și-a meritat premiul de distincție Carnegie pe care l-a primit, pentru că este o adevărată capodoperă a ficțiunii istorice.

2 Comments
Roxi Adina
Vaii, ce mă bucur să văd și la tine pe blog recenzia cărții ăsteia! <3 Eu încă n-am citit-o, dar azi am aflat că am câștigat-o la un concurs organizat de Epica și o s-o primesc cu tot cu autograf (yay). Trecând peste asta, o am de mult timp pe wish list și mi se pare un subiect atâât de interesant, mai ales că mie în general îmi plac cărțile ce au ca subiect războiul.
Mă bucur că ți-a plăcut, lecturi frumoase în continuare! >:D<
P.S. Ai fost la întâlnirea cu autoarea?
gabriela_romanceofpages
Ce frumos ca o sa ai cartea cu autograf. Felicitari! E foarte frumoasa cartea, abia astept sa vad si recenzia ta. Lecturi placute. Nu am fost la intalnirea cu autoarea, din pacate.