Ducesa de Langeais – Honoré de Balzac – recenzie

Îşi înăbuşea sentimentele sub un veşmânt auster şi o expresie palidă plină de abnegaţie. Acordurile pianului se auzeau clar şi cristalin în încăpere, iar energia şi vitalitatea ce odihnioară se afla în interiorul acestei fiinţe palide acum se simţea în sunetul clapelor.

Balzac spune povestea a doi tineri îndrăgostiţi, a unei iubiri sfâşâietoare şi ne prezintă consecinţele pe care le are indiferenţa faţă de propriile sentimente şi încercarea de a le înăbuşi.

Ducesa de Langeais ne prezintă o poveste de dragoste neobișnuită, o  iubire imposibilă și distructivă. O iubire distrusă de egoismul personajelor principale ce va avea consecinţe nefaste asupra lor.

Firul narativ al acestui roman destul de simplu, nu abundă în acţiune, însă este zugrăvit cu o grijă şi un lirism nespus de frumos.

Balzac zugrăveşte câte un tablou al societăţii franceze în fiecare operă a sa, iar acest roman nu este o excepţie de la regulă.

El ne prezintă burghezia, modul de viaţă al persoanelor care fac parte din această clasă şi păcatele lor.

Caracterizat de un realism presărat cu valenţe romantice, acest roman îţi prezintă faţa urâtă a iubirii, joaca cu sentimentele şi modul cum personajele cad în propria lor plasă. Ceva ce la început pare doar un joc al sentimentelor şi al cochetăriilor simple de salon se transformă într-o tragedie a iubirii.

Recomand acest roman iubitorilor de opere clasice şi nu numai. Are un stil lejer şi este foarte scurt.

Rating: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.