carte,  carti,  castel,  de citit,  drama,  fictiune,  fictiune istorica,  gotic,  kate morton,  mister,  orele indepartate,  razboi,  recenzie,  recenzii,  roman,  roman istoric,  secrete,  trecut

O explorare nuanțată a secretelor de familie – Orele îndepărate – Kate Morton – recenzie

 O explorare nuanțată a secretelor de familie, a iubirii și trădării. Absolut captivant – People, USA.

Ce spun ei: O scrisoare care ajunge la destinatar la câteva zeci de ani după ce fusese trimisă bulversează existenţa unei familii din Londra: Edie Burchill, editoare pasionată, descoperă astfel un mister surprinzător legat de mama ei, Meredith, care implică un castel plin de secrete – Milderhurst, un autor celebru – Raymond Blythe, şi pe cele trei fiice ale acestuia – Percy, Saffy şi Juniper.

Ce spun eu: Orele îndepărtate răsună printre zidurile castelului de la Milderhurst, secretele se strecoară printre crăpături, fantomele trecutului ca o adiere de vânt te împresoară de greutatea timpului.

Oare ce se întâmplă atunci când răscolești fantomele trecutului, când vrei să întorci înapoi mersul orelor?

Edie Burchill este o editoare pasionată care va descoperi secretele din viața mamei ei și a celor trei femei ciudate alături de care aceasta a locuit când a fost deportată la castelul plin de secrete de la Milderhurst.

Meredith primește într-o zi o scrisoare ce va ajunge cu o întârziere de aproape zece ani în mâinile ei, scrisoare ce o va face să plângă, și care va incita curiozitatea fiicei sale, Edith.

Mânată de o curiozitate aprinsă, Edith face câteva săpături în trecutul mamei sale și află de castelul la care aceasta a locuit pe timpul celui de-al doilea război mondial și pornește într-o călătorie misterioasă, în descoperirea secretelor ce se ascund în spatele zidurilor acestuia. În centrul cărții se află Omul noroaielor, romanul scris de Raymond Blythe, tatăl celor trei femei misterioase, a cărui file aruncă umbre lungi peste destinul celor trei fiice.

Edith face o vizită la castelul vechi și aproape dărăpănat, unde le descoperă pe cele trei surori bătrâne, puțin ciudate și cu personalități contrastante.

Din clipa în care pășește în castel, Edith se simte cuprinsă de o atmosferă sumbră, misterioasă, de parcă umbrele trecutului te pândesc printre zidurile acestuia.

Pe măsura ce acțiunea înaintează, Kate Morton, ne poartă pe aripile trecutului, ale prezentului și viitorului.

Ne prezintă mici fragmente din viața tutoror acestor femei implicate în acțiune, modul în care trecutul le leagă și le marchează.

Percy este cea mai în vârstă dintre surori, cea mai rațională și mai puternică, ea este membră a corpului de război. Sora ei geamănă, Saffy este o persoană calmă, inocentă și foarte drăguță ce se îngrijește de treburile casnice ale castelului și de găinile sale dragi.
 
Juniper este un personaj drăgălaș, visător, plină de nostalgie și de o dorința de a scăpa de lațurile castelului, iubește scrisul într-un mod aproape violent, este ciudată, însă este cel mai îndrăgit personaj.

A fost aproape de inima mea, modul în care autoarea a reușit să o contureze și să o facă extrem de misterioasă, ireală, asemenea unui spiriduș cu o fire surprinzătoare, m-a fascinat.

Cartea te pune pe gânduri, îți descoperă faptul că adevărul din spatele aparențelor, a zidurilor ridicate de tăcere și uitare este extrem de dureros și tragic. Autoarea ne prezintă nesiguranța, angoasele și problemele pe care oamenii le-au experimentat pe timpul celui de-al doilea război mondial. Acesta a tăiat prin ororile lor în trupul și psihicul persoanelor care l-au simțit pe pielea lor, dar a insuflat o stare de nesiguranță, de nebunie și în inimile celor care au rămas acasă măcinați de întorsura violentă a istoriei.

Cartea Orele îndepărtate este un roman inedit, cu accente gotice, inspirată de scrierile lui Bronte, autoarea construiește un univers fabulos, în care fiecare cuvânt te transportă în vraja trecutului. Este un roman de ficțiune istorică foarte bine construit, străbătut de ața densă a trecutului a trei surori, a firului invizibil ce le leagă de castelul vechi ce le pecetluiește destinul.

Recomand acest roman iubitorilor genului gotic, a celor care vor să descopere un stil impecabil și o acțiune ce te ține cu sufletul la gură.

4 Comments

 • Anndrei

  Kate Morton, vai. Am toate cărțile ei, o ador, dar am citit doar „Grădina secretă”. Sigur o s-o încerc și pe aceasta, așa bine sună. Kate Morton are un stil aparte, misterios și apropiat, în același timp, de cititor. Cred că toate cărțile ei sunt bune! Lecturi frumoase!

 • Roxi Adina

  Vaaii, dacă până acum eram curioasă de Kate Morton, acum chiar că sunt! :)) Pare foarte interesantă cartea și e oricum de ceva timp pe wish list, așa că sper să o citesc într-o zi.
  Felicitări pentru recenzie, este foarte frumoasă! *.*

 • gabriela_romanceofpages

  Merită să citești cărțile acestei autoare, stilul ei are ceva aparte și magic. Îți recomand și Grădina Uitată. Mă bucur că te-am făcut curioasă, cărțile lui Kate Morton chiar merită citite! Mersi pentru comentariu :*.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.