The House I Loved de Tatiana de Rosnay – recenzie

“For you, houses are like people, are they not, they have a soul, a heart, they live and breathe. Houses remember.”

Recenzie: Paris, 1869. Casele sunt demolate, iar străzile sunt în reconstrucţie pentru a transforma cu desăvârşire faţada oraşului. În mijlocul acestui tumult, o femeie decide să ia acţiune şi să se împotrivească proiectului de modernizare din iubire pentru căminul în care a trăit o viaţă întreagă, unde a râs, a plâns şi s-a bucurat de micile momente ale existenţei sale.

 The house I loved este un roman excepţional, o poveste de viaţă captivantă  Rose Bazelet este o femeie în vârstă ce îşi duce simpla existenţă într-o casă mică şi drăguţă de pe strada Childebert. Îşi petrece zilele în florăria sa alături de fata vânzătoare Alexandrine, care îi este o prietenă dragă şi de nădejde.

  Baronul Haussman decide să înceapă proiectele de renovare a oraşului, pe timpul domniei lui Napoleon al III-lea, iar strada Childebert este următoarea pe lista acestuia, care urmează să fie rasă de pe faţa pământului.

În mijlocul acestui tumult, al lucrărilor de renovare, Rose decide să rămână ascunsă în casa sa, la subsolul acesteia, chiar dacă multe dintre casele vecine au fost deja evacuate. În timpul unei îndelungi aşteptări pline de încordare, aceasta începe să îşi rememoreze trecutul prin intermediul unor scrisori adresate soţului ei răposat, Armand.

“It is not easy to explain how I felt while I read, but I will try. No doubt you, as a reader, will understand. It appeared I found myself in a place where no one could bother me, where no one could reach me. I grew impervious to all the noises around me.”

Ea ne va încânta cu amintirile sale din tinereţe, cu povestea întâlnirii sale cu Armand, despre prima ei vizită în viitoarea ei casă pe care o va iubi toată viaţa până la ultima suflare. După căsătoria lui Rose cu Armand, aceasta se mută în mica casă de pe strada Childebert alături de soţul ei şi mama acestuia, care îi va deveni o prietenă caldă, o fiinţă drăguţă de care se va ataşa foarte mult. 
  
Casa de pe strada Childebert este frumoasă, un cămin cald, o parte integrantă din viaţa lui Rose, este un loc care respiră de amintiri, de fericire, tristeţe, durere, veselie, nostalgie, mister.

Aceste scrisori în care îşi rememorează viaţa sunt nişte scrisori confesiune care vor dezvălui un secret întunecat ce l-a ţinut ascuns în inima ei toată viaţa.

Cartea The house I loved este un roman frumos, aproape poetic cu un fir narativ curgător ca noianul amintirilor unei poveşti de viaţă.

Stilul Tatianei de Rosnay este superb, cald şi nostalgic şi a reuşit să încropeze un roman de ficţiune istorică foarte bine gândit.
  
Acest roman este unul care se citeşte uşor alături de o cană de ceai pe o bancă dintr-un parc. Este ca o evadare în vechiul Paris, fascinant şi surprinzător.

 
“The more I read, the hungrier I become. Each book seemed promising, each page I turned offered an escapade, the allure of another world, other destinies, other dreams.”  

2 thoughts on “The House I Loved de Tatiana de Rosnay – recenzie”

  1. Ma bucur ca aceasta carte ti-a atras atentia si ca iti place recenzia. Da romanul este foarte impresionant si din pacate inca nu a fost tradus la noi. De aceasta autoare se gasesc doar doua carti la noi, printre care se afla Se numea Sarah, carte este pe lista mea. Poti gasi cartea aceasta pe Books Express aici https://www.books-express.ro/the-house-i-loved/p/fa,9780330531290 . Eu am imprumutat-o de la biblioteca American Corner din orasul meu. Cred ca o poti gasi si acolo, daca ai un American Corner in oras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.