carte carti editura trei leigh bardugo recenzie recenzii regatul furtunilor roman fantastic seria grisha serie fantasy

Regatul furtunilor de Leigh Bardugo (#2 – seria Grisha) – recenzie


 

Regatul furtunilor

Autor: Leigh Bardugo 
Nr. de pagini: 432
Titlul original: Siege and Storm
Traducere de: Laurenţiu Dulman
Anul apariţiei: 2014

Editura: Trei
Unde o găsiți: Libris.ro

Ce spun ei:

Un ţinut fabulos: Ravka
O elită magică: Grisha
O eroină cu superputeri: Alina Starkov 

 “Cu ajutorul lui Sturmhond, un corsar faimos, Alina Starkov se întoarce în ţara pe care a părăsit-o, hotărâtă să lupte cu forţele ce ameninţă Ravka. Dar pe măsură ce puterea ei creşte, se vede prinsă tot mai mult în jocul de magie interzisă al Întunecatului, ce o îndepărtează de Mal. Alina trebuie să aleagă între ţara ei, puterea pe care o are şi dragostea pentru Mal — altfel riscă să piardă totul în faţa asaltului iminent.

“Bardugo populează lumea fantastică pe care o creează cu fiinţe tridimensionale stranii… Cartea a doua a Trilogiei Grisha va face senzaţie.” Booklist

“Suspans, acţiune, un ritm alert: finalul te va surprinde şi te va face să aştepţi cu nerăbdare continuarea.” Kirkus Reviews

Ce spun eu: Al doilea volum al acestei serii este unul mult mai plin de suspans decât prima carte, are un ritm alert și răsturnări de situații, lucruri neprevăzute.

Lumea imaginară surprinsă de autoare este foarte bine dezvoltată în acest volum, călătorim pe noi tărâmuri și cunoaștem alte ființe magice fascinante. Avem parte de aventură, corăbii zburătoare, noi personaje captivante, un corsar misterios, iar personajele trebuie să facă față unor provocări noi.

Alina, personajul principal începe să își descopere din ce în ce mai mult puterile, însă acest lucru o face să devină confuză, iar sentimentele pe care le are sunt oarecum contradictorii.

Îmi plac foarte mult personajele noi ce apar printre paginile cărții, cum ar fi prințul Nikolai. Vroiam să aflu mai multe despre acest personaj, deoarece mi-a plăcut enorm cum a fost conturat de autoare.

În privința personajului negativ, nu pot să spun decât că aș fi vrut să văd și câteva capitole din perspectiva acestuia, mai mult despre povestea din spatele lui și a acțiunilor sale. Modul în care este conturat este oarecum vag și suntem mereu induși în eroare de către autoare, cel puțin acesta a fost părerea mea.

În mare, cel de al doilea volum a fost captivant, așa cum trebuie să fie un roman fantastic, plin de răsturnări de situație și cu un ritm alert. Mi-a plăcut acest ritm alert și modul în care atunci când lucrurile păreau mai calme și în care îți ziceai că nu se poate întâmpla ceva care să te surprindă, atunci izbucnea furtuna. 

M-a fascinat și corăbiile zburătoare ale lui Nikolai, modul în care autoarea s-a cultivat cu privire la ambarcațiuni pentru a îți oferi o imagine reală asupra acestora, chiar dacă fac parte dintr-o lumea imaginară. Autoarea a reușit să facă lucrurile mai credibile prin modul în care a folosit cuvintele, cum a dezvoltat povestea.

Pot spune că acest volum are în spate o idee mai originală, se inspiră din folclorul Rusiei, din poveștile vechi din popor, vorbește despre modul în care oamenii pot fi manipulați de superstiție și cum pot fi uneori orbiți de aceasta și cum sunt gata să transforme oamenii în sfinți.

O altă idee surprinsă de autoare este cuprinsă într-unul dintre citatele acestei cărți care am avut impresia că devine un fel de motto pentru această serie: “Ce este infinit? Universul și lăcomia oamenilor.”

Autoarea vrea să ne spună că atunci când oamenii se lasă prinși în mrejele lăcomiei, vor distruge totul în jurul lor, iubirea care le-a mai rămas pe dinăuntru, viețile altora și că la un moment dat vor deveni goi pe dinăuntru, umbre negre pe un perete fad.

Am notat această carte cu 5 din 5 trandafiri pentru că mi-a plăcut chiar mai mult decât primul volum. De fapt, acum că am terminat toată seria, pot spune că a fost cel mai favorit volum. Am să vă spun părerea mea despre al treilea volum într-o postare viitoare.

Recomand această carte celor care iubesc o carte antrenantă, cărora nu le place să se piardă prin detalii și descrieri și vor să evadeze într-o lumea magică și fascinantă.

Please follow and like us:
error

2 thoughts on “Regatul furtunilor de Leigh Bardugo (#2 – seria Grisha) – recenzie”

  1. Primul volum al trilogiei mi-a palacut foarte mult. Al doilea mai putin. Daca ar fi sa citesc volumul al IIIlea , as face o doar pentru Întunecat -cel mai bun personaj negativ întâlnit .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.