Regina Adevărată (#1 – seria Regina Ținutului Tearling) de Erika Johansen – recenzie

Regina Adevărată

Autor: Erika Johansen Nr. de pagini: 53
Titlul original: The Queen of the Tearling
Limba originală: engleză
Traducere de: Laura Sandu
Anul apariţiei: 2015
Editura: Trei

Ce spun ei: Trecerea, un cataclism misterios, a făcut să piară cea mai mare parte a umanităţii, alături de tehnologia ultramodernă. Regresând în epoca feudală, dar aflându-se totodată undeva în viitor, supraviețuitorii o iau de la capăt pe un teritoriu nou, numit Tearling: un ținut sărăcit, prădat de propriii săi nobili şi de regatul Mortmesne, condus de Regina Roşie.

Singura speranţă a poporului îngenuncheat este moştenitoarea tronului, Kelsea Raleigh, o fată de 19 ani care nu cunoaşte decât lumea cărţilor şi, mai ales, istoria omenirii de dinainte de Trecere.
Călătoria viitoarei regine este începutul unei iniţieri dure.
O lume fantastică şi înfricoşătoare, ce aminteşte de Jocurile Foamei!

O lectură epică! Johansen construieşte un roman fabulos, cu răsturnări de situaţie la tot pasul şi personaje memorabile. – New York Post

Johansen inserează cu o mână de expert coliere magice, coduri de onoare, intrigă politică şi un grăunte de mister într-o poveste ce străbate spaţiul şi timpul. – Booklist

Autoarea imaginează o maşină a timpului întunecată şi năucitoare. E posibil să fim în secolul XXIV, dar totodată şi în Evul Mediu? Această întrepătrundere a epocilor ne face să privim lumea de astăzi – şi mai ales tehnologia şi educaţia – într-o lumină cu totul nouă. – Glamour

 Semnul distinctiv al unui adevărat erou este acela că fapta sa cea mai eroică se săvârșește în secret. Nu auzim nimic de ea. Și totuși, cumva, dragi prieteni, știm.
 

Ce spun eu: Regina adevărată este un roman bine construit, cu un fir narativ ce te surprinde și te absoarbe într-o lume magică, dură și fără speranță.

Acesta ne spune povestea Kelsei Raleigh, o fată simplă care a fost crescută de doi slujitori ai mamei sale, după ce a rămas orfană.

Ducând o existență liniștită la căsuța din pădure a lui Carlin și Barty, alături de cărțile acestora, în ziua când garnizoana mamei sale vine să o ducă în regat pentru a deveni regină, aceasta nu bănuiește pericolele ce va trebui să le înfrunte.

Drumul până la citadelă se dovedește a fi o adevărată aventură, un drum greu presărat de pericole, în care asasinii din regatul Mort o pândesc la tot pasul. Când ajunge în interiorul regatului, priveliștea care o întâmpină, o revoltă și o umple de o furie inimaginabilă.

Regatul Tearling trebuie să ofere ca tribut Reginei Roșii din Mortmesne, oameni din regat. În fiecare lună cuști pline cu oameni pornesc înspre regatul acesteia. Acesta a fost tratatul semnat de mama Kelsei cu regatul Mort pentru a menține pacea.

Kelsea vrea să repare greșelile mamei sale, oprește transporturile și alături de garda sa personală, Buzduganu vrea să aducă pacea în interiorul regatului.

Pericolele se țin lanț după aceasta, asasinii o pândesc în orice moment, iar izbucnirea unui război pare aproape iminentă.

Va reuși oare Kelsea să se ridice la înălțimea numelui pe care oamenii i l-au dat din ziua când a venit în regat? Va fi ea o Regina Adevărată? Vei afla toate acestea dacă vei citi cartea.

În opinia mea, această carte este una foarte complexă, un roman fantasy epic care vorbește despre onoare, sinceritate, dreptate, curaj și corupție. Îmi place foarte mult cum a ales autoarea să contureze fiecare personaj.

Kelsea este un personaj complex, cu o putere interioară de care nici ea nu este conștientă.

Cu toate că la început este speriată și cuprinsă de mii de îndoieli, până la urmă găsește în interiorul ei resursele necesare de a face ceea ce este drept și de a repara greșelile mamei sale și ale unchiului ei. Aceasta își ascunde slăbiciunile și nesiguranța care o simte, în spatele unei măști a durității, dar își înfruntă temerile, deoarece alege să le doboare cu mult curaj și spirit de dreptate.

Un alt personaj pe care l-am îndrăgit este Buzduganul, unul dintre soldații Kelsei și sfătuitorul ei, apărătorul ei. Este un personaj dur, dar foarte carismatic. El reprezintă rațiunea, este un personaj ce gândește la rece, însă descoperă că uneori chiar și acestă trăsătură a lui poate să îl înșele.

Regina roșie mi-a dat impresia unui personaj care își ascunde vulnerabilitatea sub masca terorii și prin acțiuni violente. Conduce prin frică, însă tocmai această metodă de stăpânire a poporului simte că îi scapă de sub control.

Un alt personaj fascinant este Spectrul (un om misterios și chipeș ce își acoperă fața cu o mască înfricoșătoare), dar care luptă în numele dreptății și care se dovedește a fi un aliat de nădejde.

Romanul este mult mai complex decât l-am descris, mai matur, mai interesantă, mai violent. Este puțin asemănător în anumite privințe cu seria Grisha, însă este mai matur și mai profund, mai real, mai brutal și tocmai aceste aspecte mă atrag la el.

În concluzie, primul volum din seria Regina Ținutului Tearling este unul dintre cele mai bune romane ce le-am citit anul acesta. Aștept cu nerăbdare să continui seria.

Bineînțeles ratingul meu pentru această carte este de 5 trandafiri. Eu recomand această carte cu mare căldură fanilor serii Game of Thrones și Grisha.

2 thoughts on “Regina Adevărată (#1 – seria Regina Ținutului Tearling) de Erika Johansen – recenzie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.