Toamna asta copacii își scutură misterele – Mistere victoriene – recomandări

Este sezonul culorilor focului, un anotimp special cu zile călduțe și însorite, cu ploi pline de mister și vreme sumbră.

Toamna aceasta misterele îți încălzesc inima, te lasă fără glas și te avântă într-un univers incitant.

Mi-am propus ca în acest sezon să vă prezint diverse recomandări, cărți pline de mister, filme interesante ce sunt specifice acestui anotimp în care culorile se joacă în natură și o pictează de la culori calde, până la cele mai dezolante priveliști.

 Este un sezon al contrastelor, plin de lumini și umbre. Toamna aceasta fii cu ochii pe RomanceofPages, misterele blânde se întețesc și devin mai intense în octombrie.

Am realizat și un video pentru această serie de articole pe care le voi posta în această toamnă pe blog. Am surprins frumusețea toamnei în micul foișor aproape de casa mea.

Vreau să încep această serie de postări prin a vă recomanda câteva romane de mister ce au loc în epoca victoriană.

Cu toții știm că epoca victoriană a fost o perioadă în care industria și descoperirile științifice au luat un avânt impresionant, în care s-au făcut descoperiri uluitoare, însă visul victorian se transformă uneori în coșmar. Durata de viață în epoca victoriană era mică, aveau loc lucruri stranii pe străzile întunecate, oamenii credeau din nou în spirite și fantome, iar viața de familie nu era tot timpul una de vis.

Tot în această epoca pana unor scriitori a așternut pe hârtie niște povești misterioase, cu aer gotic ce au rămas printre cele mai bune cărți clasice scrise vreodată, a căror aer dezolant ne transportă într-o lume interesantă, palpitantă.

Printre cărțile ce au acțiune în această epocă se numără și câteva dintr romanele pe care le-am citit și vi le recomand cu dragă inimă în rândurile de mai jos.

1. Jane Eyre de Charlotte Bronte- un roman pentru o zi ploioasă de toamnă.


Această carte are niște elemente pline de mister ce sunt puse cap la cap de o mână iscusită. Ne prezintă copilăria nefericită a unei fete din epoca victoriană și viața ei ca femeie adultă într-un conac impresionant după ce devine guvernantă. Elemente pline de mister și stil gotic se întâlnesc în acest roman: precum, camera roșie în care era obligată de mătușa ei să își petreacă timpul atunci când este pedepsită de aceasta, oroarea simțită de micuța Jane în camera răposatului ei unchi, iar misterul impresionant care îl descoperă când devine guvernantă în casa domnului Rochester formează ingredientele unui roman gotic, victorian reușit.

Am fost cuprinsă de un fior straniu când am citit această carte, mai ales când  am ajuns la partea în care Jane descoperă înspăimântătorul secret ascuns și bine păzit a lui Mr. Rochester. Este o carte ce o citești într-o zi ploioasă de toamnă  pentru a intra în atmosfera gotică a universului lui Charlotte Brontë.

Găsiţi recenzia acestei cărţi aici.2. The turn of the screw de Henry James -Pentru o zi sumbră de toamnă.

Am văzut două ecranizări al acestei cărţi, realizate de cei de la BBC şi am ştiut că trebuie să citesc această carte. Am avut ocazia să fac acest lucru în Septembrie. Am citit-o în mai puţin de 30 de minute, atât este de scurtă şi antrenantă.

Spune povestea unei fete tinere ce se angajează ca guvernantă la un domeniu mare. Cei doi copii pe care va trebui să îi instruiască sunt foarte drăguţi, însă lucrurile încep să se percipite când tânăra guvernantă vede fantomele a doi servitori ce au lucrat la conac, dar care acum sunt morţi.

Ea este ferm convinsă că cei doi copii îi pot vedea şi că inima lor nu este aşa de pură precum cred cei din jur.
Este o poveste misterioasă, puţin înfricoşătoare, ideală să o citeşti într-o zi înnorată.

3. Wuthering Heights (La răscruce de vânturi) de Emily Bronte – Pentru o zi cu ploie tomnatică.

Împreună cu naratorul descoperim trecutul întunecat a lui Heathcliff. O carte puternică, o capodoperă , o pictură violentă în care persoajele trăiesc prin intermediul sentimentelor aşa este “La răscruce de vânturi”. Cartea aceasta este o esenţă tare, ea leagă nişte destine zbuciumate, o iubire violentă şi subliniază neputinţa de a înţelege în totalitate natura umană. O carte ideală pentru o zi cu soare de toamnă a cărui cer senin este zbuciumat de o ploaie sumbră. Găsiţi recenzia acestei cărţi aici.

Acestea sunt recomandările mele. Voi ce cărţi cu acţiune în epoca victoriană îmi recomandaţi? Ce romane vă duc cu gândul la o zi de toamnă şi vă încântă inima în acest anotimp?

2 thoughts on “Toamna asta copacii își scutură misterele – Mistere victoriene – recomandări”

  1. Arată tare fain cărțile recomandate de tine!! Din păcate nu le-am citit, îmi este greu de multe ori să citesc astfel de cărți deoarece trebuie să am o anumită stare pentru ele, să mă pot concentra extrem de bine. Începusem să citesc "Villette" de Charlote Bronte și suna destul de bine. Ai putea să o testezi. Eu aveam două cărți pentru ea deoarece este scrisă în două părți din câte am dedus.

  2. iti multumesc pentru recomandare Simona si pentru vizita. Am sa incerc Villette, este pe lista mea de TBR, si isi astepta cuminte randul. Trebuie sa o citesc neaparat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.