Fairest de Gail Carson Levine – recenzie

Synopsis: Cine este cea mai frumoasă din regatul Ayorthei? În mod sigur, nu tânăra Aza. Ea este convinsă că este urâtă. Inima ei bună și vocea ei magică, compensează, însă, acest aspect. Vocea ei îi încântă pe toți cei care o aud, iar în castelul Ontio, aceasta atrage atenția unui prinț frumos – și a unei regine recent încoronată și rea. Autoarea câștigătoare a unui premiu Newbwery ne invită să ne alăturăm Azei în aventura ei în care va descoperi cât de specială este ea în realitate. Acest roman este plin de aventură, umor, iubire și muzică.

Rating: 3/5

“Besides, how one looks isn’t important. You’re proof of that” 

Recenzie: Aza locuiește în regtul Ayortha la un han împreună cu părinții ei. A fost părăsită când era mică la ușa hanului lor, iar aceștia au luat-o și au crescut-o ca pe propria lor fiică.

Aza se consideră urâtă și este mereu asaltată de vorbe răutăcioase rostite de clienții hanului. Doar un gnom o complimentează prima dată în viața ei și îi spune că nuanța părului ei este extrem de rară și frumoasă.

Aza are părul negru ca abanosul și fața extrem de albă, are o constituție mai robustă și nu așa de fină ca a altor fete. Într-o zi o ducesă vizitează hanul lor și rămâne impresionată de bunătatea acestei fete, încât o ia cu ea la castel pentru a-i fi doamnă de companie pe timpul nunții regale care are loc. La castel vocea frumoasă a Azei îl impresionează pe prințul Ijori.

Pe lângă o voce impresionată, Aza deține și un mic secret, poate să își moduleze vocea încât aceasta să sune în diferite colțuri ale unei încăperi sau să sune de parcă ar ieși de pe buzele altei persoane. Poate face acest lucru fără să își miște buzele.

Noua regină a regatului află secretul Azei, iar pentru că aceasta nu are talente muzicale și cum în acest regat muzica este sufletul Ayorthei, regina Ivy o obligă pe Aza să cânte în locul ei. Ivy în schimb o va face doamna ei de companie.

Obligată de împrejurări și amenințată de regină, Aza acceptă târgul propus. Oare cum vor evolua lucrurile? Regatul este în pericol cu o asemenea regină rea. Va lua oare Aza acțiune?

 “Voices and faces aren’t manifestations
of good or bad.” 

 Această poveste explorează teme precum frumusețea și ce reprezintă aceasta, cum societatea apreciază în primul rând aspectul fizic. Cum tinerele fete sunt influențate încă din adolescență să creadă că aspectul fizic este cel mai important și cum unele suferă foarte mult, încât își pierd chiar încrederea în ele înșiși, mai mult decât atât întâmpină ironia celor din jur.

 Acest roman ne învață că frumusețea interioară, calitățile unei persoane sunt cele care vor ieși la iveală, la suprafață și îi va uimi pe cei din jur, chiar dacă aspectul fizic a unei persoane nu le este plăcut. Nu trebuie să ne lăsăm orbiți de aparențe, un chip frumos nu ascunde tot timpul și un suflet frumos.

 Am întâlnit persoane care nu se remarcau prin aspectul fizic, dar care când au început să vorbească cu mine, fața lor a fost luminată de o bucurie și o frumusețe interioară, care i-a transformat în persoane extrem de prețioase, frumoase mai presus de orice.

Am întâlnit de multe ori persoane ce aveau un chip de la care nu îți puteai desprinde ochii, dar când ai ajuns să cunoști caracterul lor îngâmfat sau egoismul lor, le-am considerat urâte din toate punctele de vedere. Urâțenia lor interioară săpa pe chipul lor frumos niște contraste pocite.

Trăim într-o societate ce le spune tinerilor că trebuie să fie ca vedetele photoshopate din reviste, să aspire spre perfecțiune fizică, să se dezumanizeze prin tratamente faciale cu botox și să se ascundă sub tone de machiaj. Fiecare femeie sau fată este frumoasă, nu există om urât ci doar caracterul prost îl umple de urâțenie.

Cartea aceasta sub forma unei povești are multe aspecte care trebuie analizate cu atenție, care ne pun pe gânduri. Transmite un mesaj tuturor adolescentelor să se accepte așa cum sunt, pentru că sunt frumoase, sunt unice, indiferent de ce ar zice persoanele din jur. Personalitatea și individualitatea noastră va răzbate în cele din urmă la suprafață și va dărâma orice prejudecată.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.