carti clasic departe de lumea dezlantuita dragoste iubire leda recenzie recenzii roman thomas hardy viata

Departe de lumea dezlanţuită – Thomas Hardy – recenzie

Cine a spus că departe de lumea dezlanţuită, de aglomeraţia oraşelor dragostea şi viaţa sunt mai puţin complicate sau mai puţin intense?

În contrast cu peisajul şi câmpiile liniştite a căror spice de grâu se unduiesc uşor în bătaia vântului, lumea interioară a sufletului poate fi într-un zbucium continuu.

Departe de lumea dezlănţuită spune o poveste a maturizării, a şocului căderii, a necazului pricinuit de propriile decizii şi acţiuni luate în momentul unui capriciu.

Romanul ne înfăţişează povestea a două personaje contrastante, a două opusuri ce sunt făcute să fie parte a aceluiaşi întreg. Gabriel Oak este un tânăr fermier care după ce îşi pierde turmele în urma unui accident nefericit şi după ce cererea în căsătorie îi este refuzată de o tânără care era prin trecere în satul acestuia, frumoasa Batsheba, pleacă spre plaiuri străine pentru a-şi găsi norocul.

Ajunge la o fermă şi acolo o regăseşte pe frumoasa Batsheba, ce acum este o tânără moştenitoare a unei ferme impresionante. Este uimit de îndrăzneala acesteia şi isteţimea ei în administrarea afacerii moşiei.

Cartea ne prezintă inexperienţa tinereţii, greşeliile pe care Batsheba le face din acţiunile ce se nasc în urma trufiei, a mândriei sau a decizilor luate pentru satisfacerea orgoliului personal.

Tot din cauza unei greşeli făcute în urma unui joc aproape copilăresc, aceasta atrage atenţia unui moşier mai în vârstă pe nume Boldwood, care se îndrăgosteşte nebuneşte de Batsheba după ce aceasta îi trimite o felicitare de Sf. Valentin dintr-un capriciu. Pe parcursul romanului, eroina cade în propria plasă de paianjen, se lasă măgulită şi se căsătoreşte în urma unui impuls de moment. 

Ideea romanului este complexa, dezbate mai multe teme importate, moderne pentru timpul în care au fost scrise, analizează teme, precum independenţa unei femei, căsătoria care poate îngrădi libertatea acesteia.

În concenpţia lui Thomas Hardy orice acţiune are un efect de boomerang, orice ai face, bine sau rău se întoarce împotriva ta.

Cartea această merită, cu siguranţă, să fie citită. Este al treilea roman scris de acest autor pe care l-am citit şi plăcerea de a-i asculta stilul şi ideile nu s-au diminuat nicidecum. Vreau să citesc toate romanele pe care le-a scris, pentru că fiecare dintre ele abordează viaţa într-un mod diferit.

Rating: Cartea primeşte 5 trandafiri. 

Please follow and like us:
error

6 thoughts on “Departe de lumea dezlanţuită – Thomas Hardy – recenzie”

  1. Când am văzut imaginile inserate de tine mi-ar dat seama că am văzut jumătate din film. M-am oprit pentru că nu m-a captivat și personajul feminim principal mi se părea ușor naiv. Cred totuși că romanul e mai bun decât filmul dacă ție ți-a plăcut atât de mult.
    Drăguță recenzie. ^_^

  2. Mi-a spus o prietenă – care a citit și ”Tess” – că cele două romane seamănă. Eu am doar pe ”Tess” în bibliotecă, dar mi se pare că autorul acesta chiar merită citit. Bine, ea mi-a zis că i-a plăcut, deci trebuie s-o încerc și eu. Mulțumim pentru recenzia frumoasă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.