Grădina uitată de Kate Morton - recenzie

by - duminică, iunie 21, 2015


Titlu: Grădina uitată
Editura: Humanitas
Colecţia: Raftul Denisei
Autor: Kate Morton
Pagini: 480
An apariţie: 2011"Dar oglinda fermecată n-a mai răspuns nimic şi imaginea colibei a pierit, rămânând sticla goală în loc."

O  călătorie spre trecut, o descoperire a propriei identităţi. O fetiță pierdută și gasită. Un trecut uitat ce trebuie să  reînvie. Grădina uitată este o poveste magică.
Londra 1913
O fetiță rămâne singură pe un vapor ce are ca destinație o lume necunoscută, un continent ca un regat îndepărtat, Australia.
Stia că Autoarea se va întoarce, dar în cele din urmă dispare în mod misterios, lăsând-o singură pe fetiță doar alături de un gemantan mic și alb de culoarea laptelui pur.
Fetița este gasită în cele din urmă de un om blând și milos pe nume Hugh, un lucrător în port.
Acesta o duce acasă și o crește alături de soția sa ca pe propria lor fiică. Aceștia îi pun numele Nell.
La aniversarea de 20 de ani Nell află un secret cumplit care îi schimbă total viața. Hugh îi dezvăluie că ea nu este fiica lui, ci că a fost găsită pe un vapor ce venea din Anglia. Îi oferă acesteia micul gemantan alb care îl avea la ea pe vapor, în el se află doar o mică  punte de legătură între prezent și trecut: o carte de povești pentru copii de Eliza Makepeace.
Londra 1975
Nell pornește în căutarea propriului ei trecut, a propriei ei identităţi.
Australia 2007
Casandra, nepoata lui Nell primește în moștenire o proprietate din Anglia, o căsuță în mijlocul unui peisaj de poveste încărcat cu mister, alături de un labirint prin care trebuie să îți găsești calea.
Impresii:
Cartea aceasta m-a impresionat foarte mult. Este presărată de mistere și nu poți decât să  întorci următoarea pagină pentru a te lăsa prinsă in mrejele ei. Romanul are un stil unic. Acțiunea are loc pe trei planuri. Ni se prezintă povestea a patru femei: a Autoarei, a lui Rose, Nell și a Casandrei.
Cartea mai este presărată ici pe colo cu pasaje din jurnale, cu povești cu zâne și prințese.
Mi-a plăcut ideea prezentată de Kate Morton, faptul că trecutul ne poate influența prezentul și viitorul, iar dacă acesta ne este necunoscut, ne putem pierde sensul identității,  acest lucru ne face să ne simțim goi. Avem nevoie de el pentru a ne înțelege pe noi înșine.
Nu am nimic de reproșat acestei cărți, scrisul este impecabil. Un mister ce atinge două generații și sufletul cititorului. O carte de cinci stele plus.


  

You May Also Like

10 comentarii

 1. Ce frumos ai descris povestea asta! ^_^ N-am reușit încă să citesc nimic de Kate Morton, dar Grădina uitată este prima pe listă. Mulțumesc pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. trebuie neaparat sa citesti aceasta autoare, este superba are un stil imcomparabil. Multumesc pentru aprecieri. :*

   Ștergere
 2. Foarte frumoasă recenzia! Mulțumim! :) Și eu am această carte în Wishlist, alături de alte cărți de Kate Morton. Succes!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc pentru apreciere Anndrei. Aceasta carte este un must-have te asigur :) ;).

   Ștergere
 3. Ma bucur foarte mult ca ti-a placut! Si pe mine m-a cucerit stilul lui Kate si am pe lista de lectura toate celelalte carti ale ei, in frunte cu Orele indepartate <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai un tag de la mine :) http://visepierduteintrestele.blogspot.ro/2015/06/the-disney-song-book-tag.html

   Ștergere
  2. asa si eu, dar timpul asta e asa de scurt. Chiar vreau sa ii citesc toate cartile.

   Ștergere
  3. Multumesc Diana pentru tag, am sa il completez cat de curand. :)

   Ștergere
 4. Grădina uitată are toate ingredientele unei cărţi de succes: o acţiune închegată, un fir epic bine construit şi dinamic, o pânză densă de secrete pe fundalul peisajului romantic din Cornwall şi un suspans bine dozat pe parcursul celor aproape 500 pagini.A fost prima carte citita de aceasta autoare.Nu cred ca este nevoie sa mai spun cat de mult mi-a placut.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ai definit-o foarte bine Ely in cateva fraze, da asa este o carte de exceptie. Un clasic modern prin definitie :)

   Ștergere

Instagram

Follow Us