carti editura humanitas familie generatie gradina uitata identitate kate morton labirint mister raftul denisei recenzie roman secret trecut

Grădina uitată de Kate Morton – recenzie

Titlu: Grădina uitată
Editura: Humanitas
Colecţia: Raftul Denisei
Autor: Kate Morton
Pagini: 480
An apariţie: 2011

“Dar oglinda fermecată n-a mai răspuns nimic şi imaginea colibei a pierit, rămânând sticla goală în loc.”

O  călătorie spre trecut, o descoperire a propriei identităţi. O fetiță pierdută și gasită. Un trecut uitat ce trebuie să  reînvie. Grădina uitată este o poveste magică.
Londra 1913
O fetiță rămâne singură pe un vapor ce are ca destinație o lume necunoscută, un continent ca un regat îndepărtat, Australia.
Stia că Autoarea se va întoarce, dar în cele din urmă dispare în mod misterios, lăsând-o singură pe fetiță doar alături de un gemantan mic și alb de culoarea laptelui pur.
Fetița este gasită în cele din urmă de un om blând și milos pe nume Hugh, un lucrător în port.
Acesta o duce acasă și o crește alături de soția sa ca pe propria lor fiică. Aceștia îi pun numele Nell.
La aniversarea de 20 de ani Nell află un secret cumplit care îi schimbă total viața. Hugh îi dezvăluie că ea nu este fiica lui, ci că a fost găsită pe un vapor ce venea din Anglia. Îi oferă acesteia micul gemantan alb care îl avea la ea pe vapor, în el se află doar o mică  punte de legătură între prezent și trecut: o carte de povești pentru copii de Eliza Makepeace.
Londra 1975
Nell pornește în căutarea propriului ei trecut, a propriei ei identităţi.
Australia 2007
Casandra, nepoata lui Nell primește în moștenire o proprietate din Anglia, o căsuță în mijlocul unui peisaj de poveste încărcat cu mister, alături de un labirint prin care trebuie să îți găsești calea.
Impresii:
Cartea aceasta m-a impresionat foarte mult. Este presărată de mistere și nu poți decât să  întorci următoarea pagină pentru a te lăsa prinsă in mrejele ei. Romanul are un stil unic. Acțiunea are loc pe trei planuri. Ni se prezintă povestea a patru femei: a Autoarei, a lui Rose, Nell și a Casandrei.
Cartea mai este presărată ici pe colo cu pasaje din jurnale, cu povești cu zâne și prințese.
Mi-a plăcut ideea prezentată de Kate Morton, faptul că trecutul ne poate influența prezentul și viitorul, iar dacă acesta ne este necunoscut, ne putem pierde sensul identității,  acest lucru ne face să ne simțim goi. Avem nevoie de el pentru a ne înțelege pe noi înșine.
Nu am nimic de reproșat acestei cărți, scrisul este impecabil. Un mister ce atinge două generații și sufletul cititorului. O carte de cinci stele plus.

  

Please follow and like us:
error

10 thoughts on “Grădina uitată de Kate Morton – recenzie”

  1. Ce frumos ai descris povestea asta! ^_^ N-am reușit încă să citesc nimic de Kate Morton, dar Grădina uitată este prima pe listă. Mulțumesc pentru recomandare!

  2. Ma bucur foarte mult ca ti-a placut! Si pe mine m-a cucerit stilul lui Kate si am pe lista de lectura toate celelalte carti ale ei, in frunte cu Orele indepartate <3

  3. Grădina uitată are toate ingredientele unei cărţi de succes: o acţiune închegată, un fir epic bine construit şi dinamic, o pânză densă de secrete pe fundalul peisajului romantic din Cornwall şi un suspans bine dozat pe parcursul celor aproape 500 pagini.A fost prima carte citita de aceasta autoare.Nu cred ca este nevoie sa mai spun cat de mult mi-a placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.