Wrap-up – Ianuarie + Februarie + Martie

Pentru că recenziile îmi iau foarte mult timp şi urmează să le postez pe rând când prind vre-o clipă liberă, m-am gândit să postez despre cărţile care le-am citit anul acesta până la sfârşitul lunii martie.

Anul acesta am vrut să îl încep în forţă, dar se pare că am citit spre ruşinea mea doar 7 cărţi până acum.

Am să încep cu luna ianuarie şi vă prezint cărţile care mi-au deschis anul.

Ianuarie 

1. Dragonul Majestăţii sale de Naomi Novik.

La început de an nu am mai rezistat, am luat cartea Dragonul Majestăţii Sale de pe raft, deoarece stătea de doi ani în bibiliotecă şi nu m-am atins niciodată de ea. Am păstrat-o însă pentru zilele lungi de iarnă când vroiam să citesc ceva plin de aventură şi eroism. Bad choice, am crezut că o să fiu surprinsă, că o să o citesc pe nerăsuflate. Începutul a fost foarte promiţător, dar după ce am ajuns pe la pagina 150 acţiunea era aşa de înceată, aveam impresia că nu se întâmplă nimic. Săream câte cinci pagini în speranţa că voi fi atrasă de acţiune. Nimic şi nimic. Mă chinuiam ca peştele pe uscat să înaintez şi nu reuşeam, aşa că am sărit peste pagini şi am ajuns la sfârşit şi gata. În orice caz mi s-a părut o carte slabă care a reuşit să îmi scadă motivaţia de a mai citi ceva pentru o săptămână.

Cu tot ce am rămas din cartea asta este începutul, care a fost scris destul de frumos şi cu multă imaginaţie, însă doar atât şi nimic mai mult. A.., şi era să uit …,ador coperta! E cea mai frumoasă carte din bibliotecă în materie de copertă :). Decorează frumos raftul. Cred că mai încolo va ajunge la un schimb de cărţi pentru cei care iubesc genul acesta de cărţi.

Sursa: proprie

În Ianurie am mai început şi cartea Tess D’Uberville care am terminat-o în Februarie.Am să o includ deci la cărţile din luna Februarie.

Februarie

2. Tess D’Uberville de Thomas Hardy

Am citit-o aproape într-o lună şi ceva într-un ritm lent, însă am adorat-o, iar dacă o citeam rapid nu aş fi reuşit să o ador aşa de mult, sa meditez adânc la ea. Este o odă a suferinţei, a condiţiei femeii într-o lume aspră, o ploaie de lacrimi pure pe un pâmânt secerat de umbra nepăsării. Puteţi citi recenzia acestei cărţi aici.

3. Looking for Alaska de John Green

Cartea aceasta a fost ca o căutare a sinelui, a fost şocantă, a fost diferită faţă de orice carte YA. Ridică întrebări care nu ţi le-ai pus până acum sau poate că da, dar nu în acest mod. Împreună cu personajele o cauţi şi tu pe Alaska, vrei să elucidezi misterul şi te îndoieşti, speri până când finalul îţi spulberă visele, dar te faci să continui să mergi. Poate că continui să mergi şi să cauţi ceva măreţ, ceva care te face să te simţi viu, un alt mod de a trăi – “I go to seek a Great Perhaps.” 

“If people were like rain, I was like drizzle and she was a hurricane.” 

Martie

Daca în Ianuarie şi Februarie am fost puţin mai leneşă în privinţa cititului, pot spune că în Martie am mai recuperat puţin. Luna trecută a fost una plină de cărţi mai interesante. Am descoperit şi autori noi.

4. Cimitirul cărţilor uitate de Carlos Ruiz Zafon

Nu pot să povestesc despre cartea asta fără să nu simt că nu pot să îi fac o descriere care să îi facă dreptate şi să nu îi ştirbească frumuseţea. Poate cuvintele care le caut nu sunt acolo, şi nu pot să exprime frumuseţea ei şi complexitatea de sentimente care ţi le trezeşte. Este o perlă gotică modernă şi nu am să spun mai multe, pentru că în curând am să postez o recenzie şi citate din ea.

Este o carte care chiar merită cinci stele plus.

5.Persuasion de Jane Austen

Este o carte drăguţă, mai complexă. Poate unul dintre romanele mai mature ale lui Austen. Ne prezintă faptul că dragostea poate dura ani, chiar şi în lipsa persoanei care o iubim, şi nu scade în intensitate dacă este adevărată şi nu egoistă. Recenzie în curând.

Am citit exact versiunea de mai jos, împrumutată de la bibliotecă. Are o copertă drăguţă.


6. Coraline de Neil Gaiman

Dacă aş fi citit cartea aceasta în copilărie cu siguranţă aş fi avut coşmaruri, de aceea mă bucur că am citit-o acum la 22 de ani.

Este o poveste ciudat de frumoasă, stranie şi spooky. Au fost câteva momente pe care chiar le-am citit cu încordare. Acest mic roman este foarte potrivit pentru zilele calde de primăvară. Am citit-o pe o vreme cu soare şi cred că tot timpul am să o asociez cu o mică miresmă de primăvară, cu toate că este puţin mai dark.

Am citit-o într-o zi şi am facut bine că nu am lălăit-o pe mai multe zile, a fost superb să privesc acţiunea ei în câteva ore şi să îmi imaginez fiecare scenă. Nu trebuie să faci un efort de imaginaţie când îl citeşti pe Neil Gaiman, pur şi simplu imaginaţie devine sălbatică. Este primea mea carte citită de acest autor, v-am spus doar că în luna Martie a fost o lună a descoperirilor.

“Because,’ she said, ‘when you’re scared but you still do it anyway, that’s brave.” 

7. Cianură pentru un surâs de Rodica Ojog Braşoveanu.

“Un colț desprins al perdelei lăsa să se vadă o lună galbenă, în zdrențe, închipuită de un pictor nebun.”

Autoarea asta e genială. Nu am ghicit criminalul decât în ultima clipă, am şi bănuit pe cine nu trebuia. Era aşa de cert, şi totuşi.

Acest roman înfăţişează două picturi celebre, o mână de vecini care o păzesc şi care pe rând sunt otrăviţi cu cianură fără a mânca ceva. Cartea are ceva in comun cu Cei Zece Negrii Mititei al Agathei Christie, este genul acela de mister, în care totul este iraţional şi greu de elucidat.

Vă doresc o după-masă frumoasă şi sper că melodia de mai jos să vă încânte inimile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.