carti emma jane austen literatura oameni si soareci oliver twist recenzia anului 2014 romane valul pictat

Recenzia anului 2014 – un an în cărţi

Un an în cărți,  file de excepție și realizări personale de care mă bucur. 2014 a fost un an plin, un an minunat. 
A fost anul în care mi-am predat licența, o lucrare despre traducerea universului întunecat a lui Poe. A fost anul în care m-am angajat, dar și în care am citit cărți bune. A fost un an de bucurii, împliniri, în care mi-am testat limitele, un an nebun și cu bune, dar și cu rele. Anul trecut am citit 34 de cărți,  mult mai puține decât în 2013 – în care am citit 46 de cărți.
În următoarele rânduri am să fac o listă cu romanele care m-au inspirat și care m-au fascinat.

1. Vălul pictat-W. Somerset Maugham
Acest roman a fost unul dintre cele mai bune ale anului. Un roman scris cu simplitate, o carte care te doboară,  care îți descoperă lumea sentimentelor și a suferinței sub alte culori, pe un tărâm străbătut de boală și neîmplinire.

2. Viața lui Pi – Yann Martel.

Este o călătorie spre descoperirea de sine, spre credință și Dumnezeu. O carte despre prietenie în același timp, despre îmblânzirea lucrurilor sălbatice.

3. Emma -Jane Austen. O comedie, o carte veselă ca un parfum de vară.  Poate una dintre cele mai vesele cărți ale lui Austen.

4. Despre șoareci și oameni –John Steinbeck

A fost o carte care m-a șocat, m-a surprins si care mi-a arătat că natura umană este surprinzătoare și chiar și cei mai inofensivi oameni îi pot zdrobi pe alții ca pe niște șoareci.


5. Straniul Caz al Doctorului Jekyll Si a Domnului Hyde – R. L Stevenson. Această carte cu influențe fantastice abordează o temă cât se poate de reală – oferă un studiu al unei tulburări de personalitate ce afectează multe persoane din aceast secol. Persoanele cu personalități multiple duc o existență tulburătoare,  în care nu se pot regăsi pe sine și nu știu cine sunt cu adevărat.
6. Pisica neagră de Edar Allan Poe. Este o povestire ce te șochează, este un tablou negru al unei minți psihopate și dezastrele aduse de aceasta combinate cu superstiție.

7.Metamorfoza de Kafka. Atunci când te transformi în gândac și toți te părăsesc. Aceasta povestire ne înfățișează modul în care unele persoane sunt alături de tine atunci când prosperi,  iar când lucrurile iți merg extrem de prost te zdrobesc ca pe un gândac.

8. Plăcinta e dulce la sfârșit de Alan Bradley. Această carte drăguță prezintă povestea Flaviei, o fetiță pasionată de chimue și mai ales de fabricarea otrăvurilor. Este o fetiță ciudată, inteligentă și cu o gândire matură. Când intr-o zi un străin ce tocmai îi vizitase tatăl moare prăbușindu-se în fața casei lor, principalul suspect al poliției devine chiar tatăl ei. Convinsă de nevinovăția lui pornește intr-o aventură pentru a rezolva cazul și află lucruri surprinzătoare despre tatăl ei și despre trecut. O aventură cu plăcinte, otrăvuri, timbre și o fetiță pe o bicicletă.

9. Asasinul orb de Margaret Atwood. Poate este cartea cea mai ciudată,  superbă și cea mai complexă din anul care a trecut. O carte care te lasă fără cuvinte, o carte plină de citate ce îți dau de gândit.

10. Oliver Twist de Charles Dickens. Dickens în acest roman ne spune povestea unui copil orfan și sărac. Un copil necăjit,  victimă a unei societăți nebune și perfide.

În concluzie am avut parte de un an nebun, am citit cărţi mult mai interesante decât în 2013 şi am evoluat pe plan personal, am ieşit din zona mea de confort, dar am postat foarte puţin pe blog :). În următoarea postare am să vă prezint anul 2014- un an în filme – nu rataţi!
Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.