carte carti istoria angliei pagini recenzie recenzii regi Regina Alba de Philippa Gregory regine roman istoric the white queen tron

Regina Albă – Philippa Gregory- recenzie

“He promised her that he would give her everything, everything she wanted, as men in love always do. And she trusted him despite herself, as women in love always do.”Ce spun ei: Inaugurind un nou ciclu de romane dedicat de asta data dinastiei Plantagenetilor, Regina alba (2009) zugraveste cu o fidelitate impre­sionanta una dintre cele mai intunecate si mai framintate perioade din istoria Angliei – Razboiul celor Doua Roze. Mizind pe aceeasi combinatie fascinanta intre legenda si biografie, fictiune si adevar istoric, cu care si-a obisnuit cititorii, Philippa Gregory readuce la viata una dintre figurile feminine marcante ale perioadei – regina Elizabeth Woodville – si urmareste destinul uimitor al acestei femei de o neasemuita frumusete care ajunge peste noapte, dintr-o vaduva saraca din mica nobilime, insasi regina Angliei, prin casatoria secreta cu Edward al    IV-lea. O adevarata cronica de epoca, romanul reconstituie din perspectiva acesteia rivalitatile permanente dintre cele doua ramuri ale dinastiei Plantagenetilor, Casa de Lancaster si Casa de York, razboaiele violente pentru suprematie dintre Henric al VI-lea si Edward al IV-lea, intrigile complicate si tradarile infame, aliantele indoielnice si crimele pline de cruzime nelipsite din jocul puterii, atmosfera de teroare si nesiguranta care domneste pretutindeni in Anglia secolului XV.

“If there is love enough,then nothing-not nature, not even death itself- can come between two who love each other.”

Ce spun eu:   O poveste uimitoare pline de ecourile medievale ale unor faimoase personaje istorice. O poveste despre intrigi, iubire, ură şi trădare narată la persoana I, de Elizabeth, personajul principal al acestei cărţi. Elizabethe Woodville este un personaj puternic, ce emană curaj şi în acelaşi timp delicateţea picăturilor strălucitoare de rouă. Din momentul în care se căsătoreşte cu Edward, regele Angliei, destinul ei se va împleti asemenea tulpinilor unor trandafiri sălbatici.Fiecare personaj istoric din această carte, reînvie sub peniţa iscusită a unei magiciene a cuvintelor. Fiecare scenă, fiecare sentiment şi personaj este zugrăvit şi adus în faţa cititorului pe o scenă a cărei decoruri te lasă fără glas şi îţi opreşte respiraţia. Iubirea dinte Elizabeth şi Edward este puternică şi pură ca o petală de trandafir alb. Comploturile şi intrigile ce sunt ţesute cu o mână sigură de către duşmanii de la curtea regală, pătează şi mânjesc o filă din istorie cu sângele vitejilor.


Nu am cuvinte să descriu frumuseţea acestei cărţi, un lucru este sigur …sunt fascinată de stilul autoarei, de sentimentele pe care mi le-a transmis. 
Istoria reînvie în acest roman şi ai impresia că vizionezi un film, o capodoperă ce îţi încântă privirile. Îţi imaginezi fiecare detaliu, iar stilul simplu şi acţiunea alertă te absoarbe în filele cărţi, încât simţi că ai fost teleportat/ă în trecut.

 Cei de la BBC, au realizat o ecranizare după această carte minunată. Nu rataţi nici cartea, nici serialul, nu pierdeţi şansa de a citi o asemenea operă de artă.

Please follow and like us:
error

5 thoughts on “Regina Albă – Philippa Gregory- recenzie”

  1. Wow, wow! Coperta originala, tie-in, e superba! Nu imi pot desprinde ochii de la ea. Iar a noastra e asa..seaca. Am auzit de serial si intentionam sa il vad pentru ca e cu Max Irons, unul dintre preferatii mei. Nu stiam ca a aparut si la noi cartea, cu siguranta am pus ochii pe ea, pentru ca sunt fascinata de acea perioada.

  2. dupa ce am vizionat Dinastia Tudorilor mi-am propus sa citesc si cartile Philippei Gregory dar inca nu am reusit .Imi plac foarte mult cartile istorice.Foarte frumoasa recenzie!

  3. E cartea aia super! S-a făcut şi serial după ea. De ec mereu coperţile din afară sunt mult mult mai faine ca cele de la noi? Cum să vrea un necunoscător să citească o carte dacă nu atre o copertă prezentabilă care să îţi atragă atenţia?

  4. Exista si la noi niste carti istorice foarte bune – Seria Cavalerilor a lui Ioan Dan (un fel de muschetati romani) si Seria Logofatului Radu Andronic a Rodicai Ojog Brasoveanu (cu un limbaj nitel arhaic, dar absolut superbe)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.