carte carti daphne du maurier ghidul xenofobului golful francezului japonezii mini recenzii partea II recenzie recenzii

Mini recenzii – Partea II

                                                                                Golful Francezului de Daphne du Maurier

Golful francezului este o carte excepţională despre curajul de a trăi viaţa la intensitate maximă, de a gusta din plin din frumuseţea şi fericirea pe care aceasta o deţine.
Dona St. Columb este o femeie căsătorită, nemulţumită de viaţa plictisitoarea in mijlocul societăţii londoneze. Dorind să scape de această viaţă şi de soţul ei (o persoană mediocră ce nu o înţelege), se mută pentru un timp la Nevron împreună cu copiii săi.

Source : Tumblr

Nevron este ca o oază de linişte pentru Dona, însă când ea este înştiinţată de unul dintre vecinii ei că regiunea este terorizată de nişte piraţi crunţi şi mărşavi, Dona este foarte curioasă să afle cine sunt aceştia iar spiritul de aventură înfloreşte în inima ei. Într-o zi, în timp ce se plimbă şi admiră peisajul minunat al Nevronului, ea zăreşte o corabie ancorată în golf iar după ce este răpită de unul dintre piraţi şi dusă pe bordul acesteia, Dona face cunoştiinţă cu căpitanul vasului ” La Mouette”. Acest bărbat nu este deloc o persoană înfiorătoare, ci un visător, un om care vrea să se bucure de libertate şi de magia şi comorile frumoase ale vieţii. În scurt timp cei doi devin buni prieteni. Dona devine membră a echipajului şi se avântă în expediţii periculoase alături de căpitanul vasului ( Jean-Benoit Aubery). Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste frumosă care le va da posibilitatea să se regăsească pe ei însişi. Finalul este puţin ambiguu şi lasă o cale deschisă interpretărilor şi meditaţiei. Libertatea nu poate fi absolută şi mereu fericirea este condiţionată, nu putem fi fericiţi departe de persoana care ne iubeşte cu adevărat, în mod sincer şi neegoist.
Însă în viaţă trebuie să facem multe sacrificii şi nu putem să fim lipsiţi de simţul responsabilităţii şi mereu există obstacole care nu ne vor lăsa să atingem perfecţiunea unei vieţi minunate şi nici fericirea adevărată. Însă mereu va exista o fereastră prin care vom putea evada din rutină…..chiar şi pentru câteva zile, minute sau secunde. Iar acele momente sunt pline de pura perfecţiune a unei clipe magice.
Cartea nu este deloc una superficială, este plină de intensitate, aventură şi nu este deloc siropoasă. Te îndeamnă la visare şi este o evadare din cotidian.

Citate:  ” Mă întreb, spuse francezul, oare când s-a rătăcit omenirea prima dată, când au uitat oamenii să mai trăiască, să iubească şi să fie fericiţi. Fiindcă, Dona, era odată un lac ca acesta în viaţa fiecăruia.
 
” Acum putea să trăiască fără să-şi facă planuri, fără să ia decizii, bucurându-se de fiecare zi aşa cum era ea.” 
Ghidul XENOFOBULUI – Japonezii

Acest micuţ ghid este foarte simpatic şi amuzant. Spre deosebire de alte ghiduri, acesta nu ne prezintă oraşe sau monumente ci viaţa şi comportamentul poporului japonez. A fost o lectură uşoară şi utilă în acelaşi timp. Am aflat multe lucruri interesante despre japonezi, despre faptul că ei pun accent pe comunitate şi nu pe individualism. Sunt un popor harnic şi ordonat, iubesc să îşi facă cadouri între ei, sunt extrem de politicoşi şi ceremonioşi. Elevii japonezi chiar învaţă foarte mult pentru a studia la o şcoală de prestigiu şi sunt foarte conştiincioşi. Am mai aflat că limba japoneză este cea mai grea limbă din lume.

Acest ghid a fost foarte util, bine structurat şi este foarte folositor celor care vor să viziteze Japonia.

Please follow and like us:
error

3 thoughts on “Mini recenzii – Partea II”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.