carte carti emile zola la paradisul femeilor recenzie recenzii

La paradisul femeilor, Emile Zola – recenzie

Păşind uşor pe străzile Parisului, rămasă orfană alături de cei doi fraţi ai săi, Denise o fată plăpândă de vreo 20 de ani, rămâne fără cuvinte, atrasă de o forţă magică de vitrina marelui magazin “Paradisul femeilor”.
După ce îşi vizitează rudele din Paris, pe unchiul său, mătuşa şi verişoara, Denise îşi dă seama că aceştia nu pot să îi ofere ajutorul dorit, şi nici măcar un loc de muncă la vechiul lor magazin Elbeuf, care se află sub riscul de a da faliment.

Toţi micii negustori din Paris, urăsc faima necontrolabilă, a cumplitei maşinări, magazinul Paradisul femeilor, care le fură tuturor clientela şi reprezintă tot ceea ce este nou şi modern, într-o lume aflată în continuă schimbare. În acest roman se dă o luptă între vechi şi nou, între tradiţional şi modern, în care se lasă prinsă şi tânăra şi plăpânda Denise. În ciuda urii desăvârşite a unchiului său împotriva Paradisului şi a directorului Mouret (un om ambiţios şi cu o minte plină de idei creative), Denise se angajează la acest magazin. În primele luni, duce o soartă grea în interiorul magazinului, fiind ţinta batjocurilor vânzătoarelor şi vânzătorilor.

Dar, după un timp, Denise este remarcată de Mouret, şi în scurt timp aceasta va câştiga respectul şi iubirea atât a clienţilor cât şi a angajaţilor din magazin. Acest roman, ilustrează foarte bine, ideea că doar prin multă muncă poţi ajunge sus, atingând nişte rezultate spectaculoase. Noul comerţ si ideile inovative sunt victorioase, iar tot ce este rigid şi nedeschis spre schimbări dispare treptat, cuprins de o moarte lentă dar sigură. Aceasta este ideea de bază a cărţii. Mi-a plăcut extrem de mult cartea şi modul în care evoluează relaţia dintre Denise şi Mouret, şi cum poate o persoană să fie schimbată cu ajutorul iubirii şi bunătăţii şi inocenţei unei copile de 20 de ani.

Mă opresc aici, nu vreau să stric magia cărţii, dându-vă şi mai multe detalii, ci vă las pe voi să descoperiţi singuri micile perle din această carte. Vă recomand cartea, foarte mult, chiar dacă este clasică, este uşor de citit şi o să vă încânte.

P.S, există un serial făcut după carte de BBC, acum în 2013, e superb, e foarte diferit de carte, însă merită văzut. My favorite ever!!!!

Rating 5/5 trandafiri

Nu ştiu de ce numele la carte, mă duce cu gândul la piesa Paradise de la Coldplay, aşa că vă las să o ascultaţi.

Please follow and like us:
error

7 thoughts on “La paradisul femeilor, Emile Zola – recenzie”

  1. Paradisul femeilor de Zola este o carte pur si simplu superba! O dragoste pura ca a Denisei l-a impresionat pe afemeiatul Mouret care nu avea incredere in nici o femeie.
    Serialul nu urmareste fidel cartea dar cu toate acestea nu trebuie ratat!

  2. ma bucur ca iti plac gusturile mele. nu sunt foarte moderne, dar iubesc cartile clasice, cartile oamenilor care nu mai sunt, pentru ca sunt mai reale fiind prezentate de oameni care chiar au trait in epoca respectiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.