carte | carti | recenzie | recenzii | yukio mishima | zapada de primavara

Zăpadă de primăvară – Yukio Mishima- recenzie

February 28, 2013

Descriere: În vreme ce în Europa la Belle Epoque îşi trăieşte crepusculul, în lumea închisă a vechii aristocraţii japoneze pătrund pentru prima oară provinciali neîmpovăraţi de tradiţie, pretendenţi redutabili la puterea politică şi socială. Din rândul noii elite face parte Kiyoaki, un tânăr de o delicateţe exacerbată, educat în spiritul eleganţei şi rafinamentului vremurilor de demult. Prins fără voia sa în lupta dintre vechi şi nou, precum şi în mrejele unei iubiri mistuitoare pentru frumoasa aristocrată Satoko, tânărul hotărăşte să-şi trăiască sentimentele în surdină şi să nu le încredinţeze nici măcar jurnalului în care îşi notează visele bizare ce-i bântuie somnul. Copleşit de personalitatea indescifrabilă a fetei, Kiyoaki suferă în tăcere, iar durerea lui atinge paroxismul atunci când un prinţ din familia imperială îi cere mâna lui Satoko. Sfidând legile statului şi refuzând să se supună cutumelor sociale rigide, cei doi aleg, în ciuda sorţilor potrivnici, să-şi trăiască neîngrădiţi pasiunea.

Recenzie: Acest roman are frumusetea fulgilor de nea si  gratia florilor de cires. Kiyoaki este un personaj complex, ce îşi analizează trăirile din prisma sentimentelor.Fiecare vis şi-l notează cu atenţie în Jurnalul de Vise propriu, fiecare lucru are o însemnătate. Visele sale sunt foarte stranii şi interesante, îmbogăţite cu nişte elemente ce parcă semnifică ceva. Prietena lui din copilărie, Satuko are  o influenţă paralizantă asupra persoanei sale. El nu vrea să recunoască faptul că acel tumult ce îl simte în interiorul lui pentru ea , este iubire. Ajutat de prietenul său, Honda şi slujitorul său credincios Inuima, Kiyoaki începe să se întâlnească pe ascuns cu Satuko.
Însă, în urma unor schimburi de cuvinte dintre cei doi, Kiyoaki este rănit în mândria sa şi refuză se se mai întâlnească cu Satuko, în ciuda insistenţelor ei şi a scrisorilor pe care le primeşte de la aceasta care îşi găsesc sfârşitul în foc.

Coperta filmului care a fost ecranizat după carte

 Abia după ce află că Satuko urmează să se căsătorească cu fiul regelui, este cuprins de un sentiment necunoscut, aproape euforic şi îşi dă seama că are sentimente faţă de această minunată fată, frumoasă, având graţia unei flori de cireş.
 În ciuda pericolelor ce le stau în cale, aceştia îşi încep din nou întâlnirile pe ascuns, iar focul iubirii dintre ei creşte şi se transformă într-un sentiment dureros de frumos ce le mistuie sufletul.
Însă în cele din urmă lucrurile iau o întorsură dramatică deoarece ” orice vis se destramă”.

Mi-a plăcut cartea aceasta deoarece a fost presărată cu descrieri formate din cuvinte simple dar frumoase, iar trăirile personajelor sunt foarte bine conturate. Printre linia fină a acţiunii sunt presărate şi câteva elemente istorice dar care par impregnate în totalitate şi au importanţă în derularea firului întregii poveşti.

Please follow and like us:

Only registered users can comment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *