carte | carti | mandrie si prejudecata | recenzie | recenzii

Mândrie şi prejudecată – recenzie

September 11, 2012Titlu: Mândrie şi prejudecată
Editura: Adevărul
Autoare: Jane Austen

“Orgoliul şi mândria sunt lucruri diferite, deşi de cele mai multe ori aceste cuvinte sunt tratate drept sinonime. O persoană poate fi mândră, fără să aibă pic de orgoliu. Mândria se raportează mai degrabă la propria părere de sine, în vreme ce orgoliul este legat de modul în care am vrea să fim văzuţi de ceilalţi.”

Despre carte: La Longbourn în Hertfordshire îşi face apariţia un tânăr bogat pe nume Bingley însoţit de surorile sale şi de prietenul său domnul Darcy. Fetele din familia Bennet : Jane, Elizabeth, Mary, Kitty și Lydia sunt încântate la auzirea acestei încântătoare veşti.
Doamna Bennet , mama celor cinci fete , speră că unul dintre aceşti gentelmeni se vor căsători cu una din minunatele ei fiice.

La balul organizat în cinstea noilor veniţi, domnul Bingley exercită un adânc interes faţă de Jane fiica cea mai mare a doamnei Bennet, oferind aproape toate dansurile acestei încântătoare fete.Pe când Elizabeth este ignorată total de domnul Darcy.

La scurt timp după bal, Jane prmeşte o invitaţie de la surorile lui Bingley , pe drum începe să plouă şi aceasta răceşte. Fiind nevoită să stea câteva zile acolo în timp ce Elizabeth o vizitează.

După un timp Elizabeth face cunoştiinţă cu Wickham, un ofițer care îi spune de comportamentul crunt a lui Darcy faţă de el.

Lizzy ( Elizabeth)începe să îl dispreţuiască adânc pe domnul Darcy, considerândul mândru şi arogant.
Oare va afla Elizabeth adevăratul caracter, al lui Darcy , ce se ascunde în spatele aparenţelor ?

Părerea mea: Această carte este foarte frumoasă, este un studiu al caracterelor, o dorinţă de a examina firea omenească. Este o carte despre aparenţe şi cât de înşelătoare pot fi acestea. Este o carte despre iubire şi puterea ei.
Mi-au plăcut în mod deosebit dialogurile, situaţiile comice care m-au făcut să râd . De asemenea caracterul lui Lizzy e unul foarte complex, nu este un personaj perfect ci din contră este la fel ca oricare din noi, o persoană cu defecte şi calităţi. Această operă mi-a demonstrat încă odată că oamenii sunt aceiaşi în toate timpurile, animaţii de aceleaşi dorinţe, motive asemănătoare. Chiar dacă societatea noastră s-a schimbat, această carte a rămas la fel de actuală ca şi în trecut. Poate că istoria se repetă şi în toate timpurile o să existe oameni care se aseamănă mai mult sau mai puţin cu cei care au trăit odată.

Jane Austen este cu adevărat o artistă a cuvintelor.

: Rating

Citate: 

Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are
nevoie de o nevastă.

― Oh, ştii, tu prea eşti dispusă să iubeşti oamenii în general. Nu vezi nici un defect la
nimeni. Toţi oamenii sînt buni şi drăguţi în ochii tăi. Niciodată în viaţa mea, nu te -am auzit
vorbind de rău pe cineva

Elizabeth se îndepărtase;
dar auzindu-se chemată, deşi de un glas care îi dovedea că este domnul Darcy , se apropie din
nou de poartă. În acelaşi timp ajunsese şi dînsul acolo şi, întinzîndu -i o scrisoare pe care ea o
luă instinctiv, spuse cu o p rivire plină de calm distant:
― M-am plimbat un timp prin crîng, în speranţa de a vă întîlni. Vreţi să -mi faceţi
onoarea de a citi această scrisoare?
Apoi, cu o uşoară plecăciune, se reîntoarse în parc şi curînd se făcu nevăzut.

Please follow and like us:

Only registered users can comment.

  1. Pe mine nu prea m-a extaziat Mandrie si Prejudecata. Chiar m-a enervat pe alocuri. Mi s-a parut prea trasa de par. Am citit-o acum cativa ani si inca nu mi-am facut curaj sa ma apropii de o a doua carte scrisa de Jane Austen.

  2. Îmi place enorm de mult că citești clasici. Pe bune! Și mie-mi plac, îi ador, îndeosebi literatura englezească. Am citit această carte, mi-a plăcut nespus de mult. Deși, surprinzător, m-am apucat de ea acum 2 veri, după care am după primele 50 de pagini citite. Nu știu de ce, cred că m-a plictisit începutul (toată plecare aia de acasă, îmbolnăvirea, eh). Vara trecută am citit-o intregral, în aproape 2-3 zile. O poveste foarte frumoasă care, zic eu, ar trebui știută de către toți cititorii. Zi faină!

  3. ma bucur ca mai sunt persoane care ador clasicii. Pur si simplu nimeni nu ii poate egala, au un stil aparte. Cartile lui Jane Austen sunt foarte frumoase, am citit 4 pana acum si vreau sa citesc toate romanele scrise de ea. Da Mandrie si Prejudecata este o poveste frumoasa de dragoste este o carte scrisa cu multa inteligenta. Ador dialogurile folosite de autoare. Iti multumesc pentru vizita.

  4. Acum citesc și eu această carte (în paralel cu „20.000 de leghe sub mări” a lui Verne), după ce am lăsat-o câtva timp (fiindcă am început altele…). Și mie îmi place tare mult, sunt la partea aceea cu fuga surorii Elizei, tocmai la momentul când Darcy își exprimă indignarea după ce află. Oh, Darcy, Darcy, abia aștept să văd ce se va întâmpla cu el și Elizabeth! Și, desigur, cu Jane și Bingley, fiindcă am fost tare dezamăgită când Bingley a plecat așa… Nu prea îi suport surorile >.< , mai ales din pricină că una dintre ele „atentează” prea tare la spațiul personal al lui Darcy. Vai, mai lasă-i niște aer! =)))
    Oricum, abia aștept să văd ce se întâmplă mai departe. 😀

    P.S. Acum văd cât de veche îi postarea asta. Nu-mi pare rău, totuși. 😀 Haha, pupici!

  5. Parca imi vine sa recitesc aceasta carte! Dupa ce o citesti iti recomand sa vezi ecranizarea din 2005 cu Keira Knightley. Este foarte bine realizat filmul. Eu la inceput l-am detestat pe Darcy, insa este oarecum un personaj neinteles, al carui caracter ni se dezvaluie pe masura ce actiunea inainteaza. Pana la ultima pagina, mi-am schimbat parerea despre el si acum este unul dintre personajele mele preferate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *