bannere Jane Austen Week jane austen week portret saptamana jane austen

Jane Austen – Portret


Jane Austen s-a născut în Steventon , un sat mic din nord-estul  Hampshire-ului pe data de 16 decembrie 1775.  Ea a fost al şaptelea copil al reverendului anglican George Austen.
De la vârsta de 8 ani , Jane a primit educaţia formală împreună cu sora ei  Cassandra , la o şcoală cu internat între 1785 şi 1786.
Tatăl lui Jane a încurajat interesul ei pentru scris , oferindu-i cărţi ,instrumente  de scris şi hârtie pentru ca aceasta să îşi dezvolte partea creativă.
În 1789, Jane a scris comedia satirică « Dragoste şi prietenie » , pe care a dedicat-o  verişoarei sale Eliza de Feuillide.
Până în 1789 , Jane Austen a scris pentru aşi distra familia . În luna decembrie a anului 1795, un nepot al unor vecini a început să viziteze foarte des Steventon. Jane şi acesta, Tom Lefroy, au început să petreacă foarte mult timp împreună, iar acest lucru a fost observat de ambele familii. Jane s-a îndrăgostit de el, însă, familia lui a considerat imposibilă căsătoria lor şi a intervenit, forţându-l să plece. Astfel, cei doi nu s-au mai văzut niciodată.
Între 1795 si 1799, Jane Austen i-a scrisul în serios şi începe    adune material şi apar primele versiuni ale povestirilor care au inceput să se publice sub titlurile : Ratiune si simtire , Mandrie si prejudecata si Abatia din Northanger (care pe atunci purtau titlurile Elinor şi Marianne, Primele impresii , şi Susan).
În 1802, Jane a fost cerută în căsătorie pentru prima şi singura dată, de către Harris Bigg-Wither, un prieten din copilărie. Jane a acceptat, însă pentru beneficiile pe care le aducea familiei şi nu pentru că îl iubea. A doua zi s-a răzgândit şi i-a sfătuit pe toţi să nu se căsătorească dacă nu există o relaţie de iubire, această idee fiind prezentă în majoritatea operelor ei. 
După moartea tatălui lor în 1805 , Jane împreună cu sora şi mama ei s-au mutat la Chawton .
Primul ei roman «  Raţiune şi simţire » a fost publicat în  1811. Romanul «  Mândrie şi prejudecată » , considerat de autoare drept copilul ei drag, a fost publicat în ianuarie 1813 , primind multe critici pozitive. Mansfield Park a fost publicat în 1814, iar în 1816 a urmat romanul « Emma » care a fost dedicat prinţului regent.
La începutul anului 1817 starea sănătăţii autoarei a început să se înrăutăţească.  Se presupune că Jane Austen a fost bolnavă de maladia lui Adinson , o afecţiune pentru care nu exista leac la vremea respectivă.
Ultimele ei cuvinte au fost : “Nu vreau nimic altceva decat sa mor “ Autoarea s-a stins din viaţă în luna mai a anului 1817, lăsând lumii întregi opere de mare valoare.
Romanele « Persuasiune » şi « Mănăstirea Northanger » au fost publicate după moartea ei. Un singur roman a rămas neterminat , acesta se numea Sandition.

Jane Austen a scris despre burghezia clasei mijlocii, despre obiceiurile oamenilor din timpul în care trăia, datorită dialogurile ei foarte bine construite, sarcasmului ei înţepător,precum  şi realismul ei Austen a devenit una dintre cele mai citite autoare ale literaturii engleze. Adevărata ei valoare a început să fie apreciată abia din 1940.

– semnătura autoarei.

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.