carti citit clasic horror istorie literară clasică literatura mister romantic scris thriller trecut vocabular

De ce să citim literatură clasică

Multe persoane fug de literatura clasică şi nu pot înţelege de ce. Cărţile clasice sunt cu mult superioare celor contemporane, pur şi simplu au acea amprentă a timpului imprimată în ele, acea aromă a unor timpuri apuse.

Există multe motive să mai strecori printre cărţile contemporane, câte o doză de clasic. Eu îţi voi da şase motive pentru care să citeşti cărţile clasice.

1. Îţi îmbogăţeşti vocabularul. Descoperi cuvinte care nu se mai folosesc în prezent, cuvinte care erau folosite pentru anumite obiecte , de exemplu cum ar fi ( cabrioletă – o trăsură uşoară ), în acelaşi timp îţi îmbogăţeşti cunoştiinţele. Afli cum trăiau oamenii în trecut. În paginile autorilor clasici , vei găsi multe cuvinte care le vei putea folosi în compuneri, referate, etc.

2. Îţi îmbogăţeşti capacitatea de a scrie. Înveţi să foloseşti expresii noi, să scri mai corect din punct de vedere gramatical. Citind , în mod inconştient îţi vei imprima în minte stilul autorului, modul lui de a aşeza cuvintele. Astfel vei putea scrie cu stil şi claritate.

3. Idei noi. Citind clasicii, vei găsi idei care te vor inspira în cazul în care vrei să scri la rândul tău o carte. Mulţi autori contemporani s-au inspirat din scrierile autorilor clasici.  De asemenea cărţile clasice sunt o sursă de inspiraţie şi pentru cei care vor să devină regizori. Multe romane ale literaturii clasice au fost ecranizate în decursul timpului, şi chiar în prezent.
De exemplu , anul acesta vor apărea ecranzări după romanul Anna Karenina, Marile speranţe, Mizerabilii.

4. Superioritate. Citind cărţile clasice vei găsi superioritate în scris. De exemplu am citit anul acesta o carte chick lit, iar după acea am început să citesc Raţiune şi simţire de Jane Austen şi pot să spun că am rămas uimită de superioritatea stilului, de capacitatea autoarei de a reda în mod aproape perfect simţămintele şi trăirile  personajelor.

5. Vei învăţa multe lucruri frumoase despre trecut, despre moda care era într-o anumită perioadă , despre obiceiurile oamenilor din acele vremuri, despre ideile lor . Şi de multe ori vei vedea că istoria se repetă.

6. Vei putea să vorbeşti în mod eficient în faţa unei audienţe , vei putea deveni un scriitor mai bun , şi îţi vei schimba modul de gândire, vei învăţa multe lecţii de viaţă. Îţi vei pune creierul în mişcare , să facă şi el muşchii pentru că are nevoie.

Cărţile clasice sunt de multe genuri, şi vreau să vă dau căteva exemple.
Fantasy:  Stăpânul inelelor de Tolkien
Cronicile din Narnia de C.S. Lewis

Horror: Dracula de Bram Stoker
Frankenstein de Mary Shelley
Povestirile lui Edgar Allan Poe
Turnul scorpiei de Henry James

Distopie: Împăratul muştelor de William Golding
1984 de George Orwell
Maşina timpului de H.G Wells.

Romantic: Toate roamanele lui Jane Austen, Anna Karenina, La răscruce de vânturi de Emily Bronte, Romeo şi Julieta de Shakespeare, ş.a.

Thriller şi Mister: Aventurile lui Sherlock Holmes de Sir Arthur Conan Doyle, Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde, Crimă şi pedeapsă de Dostoyevsky, Cărţile Agathei Christie, Femeia în alb de Wilkie Collins, Misterul camerei galbene de Gaston Leroux.


Ar mai fi multe titluri interesante, însă nu vreau ca această postare să fie foarte mare . Aşa că , va îndemn pe toţi iubitorii de cărţi:

MAI DELECTAŢI-VĂ  ŞI CU O CARTE CLASICĂ PE LÂNGĂ CELE  CONTEMPORANE ŞI VEŢI VEDEA CĂ MERITĂ.
Please follow and like us:
error

9 thoughts on “De ce să citim literatură clasică”

 1. VAI!n sfârşit cineva care are aceeaşi părere ca şi mine!Oh da,iubesc literatura clasică de 1000000 de ori mai mult decât cea contemporană!

 2. Ai dreptate in tot ce ai scris. Imi plac mult unii clasici , felul lor de a scrie si de a percepe lucrurile… Insa niciodata nu am reusit sa fac o pasiune pentru clasicii romani… Oare pentru ca mi-au fost date de mica numai genurile de carti care nu ma atrageau? In fine…
  Sper ca ai reusit sa stimulezi si pe altii sa citeasca carti cu adevarat bune si apreciate !:*:* puupicei

 3. Sper şi eu ca prin acest post să stimulez pe ceilalţi să citească literatură clasică , însă acest lucru rămâne la alegerea lor. Nici mie nu îmi plac clasicii români , însă cei străini chiar merită citiţi.

 4. "Îţi îmbogăţeşti capacitatea de a scrie. Înveţi să foloseşti expresii noi, să scri mai corect din punct de vedere gramatical." – sa scrii (din cartile pe care le citesti tu nu ai aflat inca de forma corecta a verbului a scrie?)

  "îţi îmbogăţeşti cunoştiinţele" – poate cunostintele…

  nu stiu daca esti inca in masura sa dai altora sfaturile de mai sus. keep calm and learn some grammar!

 5. nu cred ca e nevoie de astfel de comentarii! daca a pus un i in plus sau in minus se trece cu vederea, nu trebuie sa ne scoatem ochii acum pentru asta! ideea ei a fost de a ne incuraja sa citim cat mai mult..atat! pana si cei mai buni gresesc uneori! oricum..mi-a placut mult postarea ta 🙂 continua tot asa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.