recenzii

Pe aripile vântului – recenzie

July 3, 2012

Scarlett O’Hara este o fată nu foarte frumoasă însă cu un farmec aparte prin felul ei de a fi. Este fiica lui Gerald O’Hara , un irlandez care a emigrat în America , în Georgia. Scarlett trăieşte la Tara , făcând parte dintr-o familie înstărită. Scarlett stârneşte invidia fetelor din jurul său , exercitând o forţă de atracţie asupra băieţolor din Georgia. Chiar dacă mereu este înconjurată de băieţi care cad mereu la picioarele ei, Scarlett îl iubeşte pe Ashley Wilkes. Atunci când află că acesta vrea să se însoare cu verişoara lui, Melanie Wilkes, ea hotărăşte să îi mărturisească iubirea, la picnicul organizat de familia Wilkes.

Cu nerăbdarea tinereţii , Scarlett îi spune lui Ashley că îl iubeşte, acesta o refuză deoarece personalităţile lor sunt extrem de diferite şi niciodată nu ar putea să se potrivească. Furioasă pentru că a fost refuzată, aruncă cu o vază şi îl întâlneşte pe Rhett Butler, un bărbat cu o reputaţie proastă, care a fost prezent în timpul când Scarlett a rostit declaraţia de iubire.

Din ambiţie şi cu gândul de a se răzbuna pe Ashley, Scarlett se căsătoreşte cu fratele lui Melanie, Charles Hamilton. Însă acesta moare în Razboiul Civil din cauza unei pneumonii, Scarlett rămîne astfel văduvă la puţin timp de la căsătorie şi cu un băieţel mic.

În timpul războiului , Melanie şi mătuşa Pittypat o invită pe Scarlett să locuiască cu ele în Atlanta. Chiar dacă Scarlett o urăşte pe Melanie, aceasta se preface că îi este prietenă , încercând să se comporte frumos cu ea.
 În continuare romanul ne dezvăluie un fir narativ zdruncinat de ororile războiului , pe care Scarlett le trăieşte dar şi cum această reuşeşte să supravieţuiască , într-o lume care este brăzdată de cicatricile războiului.

Scarlett poate părea un personaj feminin care stărneşte dispreţul cititorului, însă de fapt , ea este o femeie puternică , controversată, hotărâtă , trecând prin ororile războiului. Ea este o persoană directă, o femeie îndrăzneaţă , este tipul femeii care urăşte constrângerea, care vrea să iasă din tiparele unei societăţi plină de prejudecăţi. Este femeia care a îndrăznit să întreprindă anumite acţiuni care au atras dispreţul societăţii şi totuşi ea rămîne nepăsătoare.
Scarlett nu este un personaj perfect , ci din contră evoluează pe parcursul romanului. Comite multe greşeli care îi vor aduce nu neapărat o mustrare de conşiinţă , ci aceste greşeli o îndeamnă să vadă clar ce e în inima ei. Îşi dă seama că îl iubeşte pe Rhett , însă prea târziu. Simte şi recunoaşte că Melanie a fost o prietenă bună şi că are nevoie de ea, însă doar la moartea acesteia.

Chiar dacă pierde tot , ea nu disperă ci  mereu se consolează , deoarece nu renunţă niciodată la speranţă , care este ca o ancoră de salvare.Nu poate renunţa nici la Tara, deoarece sângele de irlandez îi clocoteşte în vine.

Mi-a plăcut foarte mult de Melanie Wilkies pentru că este ca un înger necesar în vieţile persoanjelor. Este o femeie model , un personaj aproape perfect, o persoană care vede tot ce e mai bun în oameni.

Romanul este o capodoperă, este atât de complex. Ilustrează războiul civil şi ororile lui prin ochii realişti a lui Scarlett. Ilustrează iubirea dintre Rhett şi Scarlett , dintre Melanie şi Ashley. Este un roman care merită citit şi răscitit deoarece este o capodoperă a literaturii.

Please follow and like us:

Only registered users can comment.

  1. Aceasta este cartea mea preferată din toate timpurile. Am urât-o pe Scarlett, am râs de/cu ea, am plâns cu ea, m-a purtat prin atâtea stări. Cu siguranță va rămâne unul dintre romanele mele de suflet.

  2. Si eu am urat-o la inceput, dar dupa aceea am inceput sa o inteleg. Da, cartea este si una dintre preferatele mele. Mi-a placut enorm. Lunga dar superba, parca s-a terminat prea repede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *