carti si iar carti

Cărţi şi iar cărţi

Gregory, Philippa

Philippa Gregory, una dintre cele mai renumite scriitoare britanice contemporane de fictiune istorica, s‑a nascut in 1954, in Kenya. La virsta de doi ani, s‑a mutat in Anglia impreuna cu familia. A absolvit sectia de istorie a Universitatii din Sussex si si‑a luat doctoratul in literatura secolului XVIII la Universitatea din Edinburgh. A lucrat o vreme ca jurnalist si producator la radio BBC, insa pasiunea pentru istorie si literatura a indemnat‑o sa se dedice scrisului. Autoare prolifica, Philippa Gregory a publicat pina in prezent peste douazeci de romane, dintre care amintim : Windeacre (1987), The Favoured Child (1989), Meridon (1990), The Wise Woman (1992), A Respectable Trade (1992), The Other Boleyn Girl (2001 ; Surorile Boleyn, Polirom 2008 – roman distins cu premiul Parker Romantic Novel of the Year in 2002 si ecranizat de studiourile Miramax, intr‑o productie ce ii are drept protagonisti pe Scarlett Johansson, Natalie Portman si Eric Bana), The Queen’s Fool (2003), The Virgin’s Lover (2004), The Constant Princess (2005), The Boleyn Inheritance (2006 ; Mostenirea Boleyn, Polirom 2009), The Other Queen (2008). Cartile sale s‑au bucurat de un succes rasunator in intreaga lume si au fost deja traduse in foarte multe limbi. La Editura Polirom au aparut pina in prezent : Surorile Boleyn (2008), Mostenirea Boleyn (2009), Regina alba (2010) si Regina rosie (2011), ultimele doua inscriindu‑se intr‑un ciclu de romane dedicat uneia dintre cele mai intunecate si mai framintate perioade din istoria Angliei – Razboiul celor Doua Roze.

Uita-ţi ce interesante sunt cărţile acestei autoare , cred că sunt superbe. Sper că în curând să citesc câteva dintre cărţile ei care au apărut la editura Polirom.

Romanul a fost ecranizat de studiourile Miramax, intr‑o productie ce ii are drept protagonisti pe Scarlett Johansson, Natalie Portman si Eric Bana.

Distins cu premiul Parker Romantic Novel of the Year (2002) si cu premiul Romantic Times pentru biografie fictionala, romanul Surorile Boleyn (2001) descrie rivalitatea dintre Mary si Anne Boleyn si lupta lor pentru dragostea si favorurile regelui Henric al VIII‑lea. La paisprezece ani, Mary atrage atentia regelui si, desi casatorita cu Sir William Carey, este constrinsa de familie, pentru care ea si Anne nu sint decit niste pioni in jocul puterii, sa devina amanta acestuia. Legatura lor dureaza citiva ani, timp in care Mary ii daruieste lui Henric, macinat de gindul ca va muri fara mostenitori, un baiat si o fata. Curind insa, ambitioasa Anne reuseste sa intre in gratiile regelui si sa‑l convinga sa o repudieze pe Caterina de Aragon si sa o ia pe ea de sotie, in ciuda impo­trivirii Bisericii. Neputinta de a‑i darui regelui un mostenitor, legaturile incestuoase si adultere si intrigile sale o vor sorti in cele din urma esafodului, dar sora ei mai tinara, din perspectiva careia este povestita intreaga actiune a cartii, se bucura de sansa unei vieti noi, departe de stralucirea si primejdiile curtii regale.

 „Surorile Boleyn este povestea fascinanta a unei familii renascentiste hotarite sa urce cit mai sus cu putinta in ochii si favorurile curtii lui Henric al VIII-lea, oricare ar fi pretul pe care l-ar avea de platit.” (Kirkus Reviews

Inaugurind un nou ciclu de romane dedicat de asta data dinastiei Plantagenetilor, Regina alba (2009) zugraveste cu o fidelitate impre­sionanta una dintre cele mai intunecate si mai framintate perioade din istoria Angliei – Razboiul celor Doua Roze. Mizind pe aceeasi combinatie fascinanta intre legenda si biografie, fictiune si adevar istoric, cu care si-a obisnuit cititorii, Philippa Gregory readuce la viata una dintre figurile feminine marcante ale perioadei – regina Elizabeth Woodville – si urmareste destinul uimitor al acestei femei de o neasemuita frumusete care ajunge peste noapte, dintr-o vaduva saraca din mica nobilime, insasi regina Angliei, prin casatoria secreta cu Edward al    IV-lea. O adevarata cronica de epoca, romanul reconstituie din perspectiva acesteia rivalitatile permanente dintre cele doua ramuri ale dinastiei Plantagenetilor, Casa de Lancaster si Casa de York, razboaiele violente pentru suprematie dintre Henric al VI-lea si Edward al IV-lea, intrigile complicate si tradarile infame, aliantele indoielnice si crimele pline de cruzime nelipsite din jocul puterii, atmosfera de teroare si nesiguranta care domneste pretutindeni in Anglia secolului XV.
 
„Philippa Gregory si-a cistigat reputatia internationala evocind episoadele de sex, violenta, iubire si tradare din epoca dinastiei Tudor. In Regina alba, ea adauga ingrediente precum relatiile familiale oculte, manevrele politice si scenele de razboi.” (Publishers Weekly)
 
„Ca intotdeauna, scriitoarea dezvaluie ungherele intunecate ale istoriei si creeaza o poveste plina de suspans, creionind un portret al societatii feminine (femei dure precum diamantul, care vor sa-si vada fiii si sotii domnind cu orice pret) cum foarte putini au mai reusit pina la ea.” (Kirkus Reviews)
 
„Philippa Gregory conduce naratiunea cu o mina sigura de la inceput pina la sfirsit, tesind o poveste captivanta, cu personaje pline de viata.” (Library Journal)
 
 
 
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Şi uita-ţi cât de frumoase sunt coperţile din străinătate.
 

 
 
 
 
 
Please follow and like us:
error

3 thoughts on “Cărţi şi iar cărţi”

  1. Am citit cateva carti scrise de ea. Chiar ti le recomand. Sigur or sa-ti placa. Poti sa incepi cu Surorile Boleyn, pe care eu o consider cea mai reusita. Apoi vine Mostenirea Boleyn, cele doua avand oarecum legatura. Am citit si Regina Alba, insa nu mi s-a parut la fel de interesanta ca primele doua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.