recenzii

Anna Karenina – recenzie

June 25, 2012
Titlu: Anna Karenina
Autor: Lev Tolstoi
Editura: Cartex ( 2007 )
Rating: Excelentă

Recenzie: Anna Karenina este una dintre cărţile mele preferate, are acea aromă a unei epoci apuse şi un stil aparte. Lev Tolstoi este un  adevărat maestru al sentimentelor. Nu credeam ca am să citesc vreodată o carte cu atîtea nume ruseşti în ea, însă a meritat efortul. Această carte este un tablou în mişcare parcă constituită din imagini şi sunete şi nu din cuvinte.
Pot spune că am devorat cartea asta, mi-a plăcut la nebunie şi chiar m-a şocat. Îţi dă atâtea trăiri, şimţi alături de personaje , suferi împreună cu ele şi te bucuri cu ele.
Anna este o femeie de vreo treizeci şi ceva de ani, nu îmi mai amintesc exact vârsta ei deoarece am citit cartea în 2011 şi am prostul obicei de a nu imi nota citate şi pasaje importante. Anna pleacă la fratele său Ştefan Oblonski, fiind chemată de acesta pentru a îl ajuta deoarece căsnicia lui se află pe un teren minat. Pe drum, întâlneşte în tren un tânăr frumos şi chipeş, de care se îndrăgosteşte.

Este căsătorită cu Alexei Karenin, însă este extrem de nefericită. Anna este o femeie controversată , se simte captivă şi încearcă să evadeze din această căsnicie, trăind o frumoasă poveste de iubire alături de Vronski.
Însă cu trecerea timpului inima ei este invadată de remuşcări şi îndoieli care o vor conduce pe o pantă fatală. Nu mai vreau sa va spun nimic deoarece restul detaliilor trebuie sa le găsiţi voi în această carte. Am şi am uitat să spun ca paralel iubirii dintre Vronski si Anna, cartea ne mai prezintă printr-o armonioasă îmbinare de planuri şi iubirea dintre Levin şi Kitty .
Recenzia mea nu poate sa redea exact cât de frumoasă este îmbinată această poveste de iubire şi nu mă înţelegeţi greşit nu este doar o poveste de iubire banală , ci una ţesută de nişte mâini iscusite care au împletit cu grijă petale moi de catifea.

Citate:

“Mă iubeşte? Dar poate el oare să iubească? Dacă n-ar fi auzit că există dragoste, n-ar fi întrebuinţat niciodată acest cuvânt. El nici nu ştie ce-i dragostea.”
“Varietatea, farmecul şi frumuseţea vieţii se compun din umbre şi lumini.”
“Dacă ierţi, iartă totul! Altfel n-ar mai fi iertare.”
“Dar viaţa mea acum, toată viaţa mea, indiferent de ceea ce mi se poate întâmpla, fiecare clipă a ei nu numai că nu este absurdă, cum a fost mai înainte, dar are sensul neîndoielnic al binelui, pe care eu am puterea să-l pun în ea!”
“În iubire nu există mai mult sau mai puţin. Energia se întemeiază pe iubire, dar iubirii nu-i poţi porunci. “
Filmul după carte cred că va apărea în 2013 cu Keira Knightley în rolul principal.
Please follow and like us:

Only registered users can comment.

  1. am citit si eu cartea….e mult prea geniala!!!cum ai spus si tu,nu prea poti sa ii faci o recenzie…pentru ca toate aspectele scrise in carte sunt foarte importante…la baza sunt mai multe teme,pe langa cea de dragoste,care este evidenta…mai apare tema sociala,tema familiei.si sa nu uitam totusi ca aceasta carte este o pana la urma o drama!!!
    abia astept filmul

  2. mersi rose, ma bucur ca imi vizitezi micul meu spatiu virtual , inghesuit cu carti. Iti recomand cartea e superba. Mersi mult si mie imi place aspectul ca ma binedispune, atata am cautat ceva frumos si in sfarsit am gasit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *