recenzii

Ratiune si simtire – Jane Austen – Sense and sensibility – recenzie

April 12, 2012

Ratiune si simtire de Jane Austen este cartea care am terminat-o zilele acestea de citit, este o carte primita de la sora mea. Nu pot sa exprim impactul ce l-a avut asupra mea aceasta minunata lectura, nu numai ca m-am regasit in paginile acestei carti dar am si invatat multe, de la autorii clasici ai intotdeauna, multe de invatat .

Romanul prezinta incercarea, dezvaluirea si dezvoltarea caracterelor lui Elinor si Marianne, puse in fata unor dileme ale vietii. Dupa moartea tatalui lor, impreuna cu mama si sora lor mai mica Margaret, Elinor si Marianne trebuie sa paraseasca Norlandul, lasat mostenire fratelui lor care influentat de sotia lui nu le lasa pe acestea sa locuiasca in continuare, in casa in care s-au nascut si au trait pana la acel moment. Ele se muta intr-o casa foarte mica in comparatie cu resedinta lor de la Norland, insa isi traiesc vietile fericite in ciuda acestei schimbari. Cele doua eroine vor cunoaste dragostea dar si dezamagirea, o multitudine de sentimente se impletesc creand o opera veritabila, dialogurile sunt scrise cu o maiestrie specifica lui Jane Austen, iar finalul este unul fericit.

Pe parcursul a 300 si ceva de pagini , traiesti si simti alaturi de aceste personaje memorabile desprinse parca dintr-o pictura. Cel mai mult am apreciat la acest roman, relatia dintre cele doua surori care tineau mult una la cealalta. Acesta este un roman clasic usor, cu pasaje pline si de umor si de drama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *